Bewijs voor oerknaltheorie zorgt voor nog meer opschudding

© Wikipedia
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De baanbrekende ontdekking van de zogenaamde ‘zwaartekrachtgolven’ in de ruimte als bewijs van de supersnelle expansie van het heelal direct na de ‘big bang’ is mogelijk het begin van een nieuw ruimtebeeld.

Onze kennis over ons universum is beperkt en wat we weten is misschien nog niet eens juist. De pas aan de hand van het BICEP2-experiment ontdekte ‘zwaartekrachtgolven’, ook wel de echo van de oerknal genoemd, vormden onlangs het eerste directe bewijs voor de theorie van de kosmische inflatie: dat het heelal honderden miljarden keren uitbreidde in een fractie van een seconde.

De resultaten van het onderzoek moeten wel eerst nog door een onfafhankelijk team van wetenschappers bevstigd worden, maar als de golven ook door een andere telescoop worden waargenomen, zou dat wel eens ons hele beeld van de fysica kunnen veranderen.

De kosmische inflatie voedt namelijk ook het idee van een multiversum, het concept dat er naast het zichtbare universum waar we in leven nog veel (volgens sommigen oneindig veel) andere universa zijn, net zoals bijvoorbeeld ‘ bubbels in een champagneglas’, zoals Salon.com het omschrijft.

‘Niets uniek aan Oerknal’

De kosmische inflatie kan immers betekenen dat het universum slechts een klein hoekje van de ruimte inneemt waar de inflatie gestopt is en materie gecondenseerd is met de vorming van sterrenstelsels en leven tot gevolg. Voorbij het zichtbare universum dijt de ruimte mogelijk nog steeds uit en worden er – wanneer ook daar de inflatie op een bepaalde plaats ophoudt – nieuwe ‘bubbels’ gevormd.

‘De idee van het multiversum is een natuurlijk gevolg van de inflatietheorieën’, zegt fysicus Frank Wilczek van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) aan Salon.com . ‘Als je één universum kan beginnen met een klein zaadje, dan kunnen ook andere universums uit kleine zaadjes groeien. Er lijkt niets unieks te zijn aan een gebeurtenis zoals de Oerknal. Het is een reproduceerbaar fenomeen dat steeds opnieuw en opnieuw zou en kan gebeuren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content