Bevoorradingsraket voor ISS eindelijk gelanceerd (VIDEO)

19/04/14 om 02:05 - Bijgewerkt om 02:05

Op Cape Canaveral is na een maand uitstel een bevoorradingscapsule voor het internationaal ruimtestation van het privebedrijf Space X gelanceerd. Een poging om de eerste trap te recupereren, is wellicht mislukt.

Bevoorradingsraket voor ISS eindelijk gelanceerd (VIDEO)

Een onbemande Falcon 9-raket van het privebedrijf Space X stijgt op van Cape Canaveral (VS). © Reuters

De Falcon 9-raket draagt een onbemande Dragon-capsule met aan boord 2,2 ton cargo voor het Internationaal Ruimtestation (ISS). Diezelfde capsule zal in de toekomst ook gebruikt worden om astronauten naar het ISS te vliegen. Op dit moment zijn de Amerikanen daarvoor afhankelijk van de Russische Sojoez, wat gezien de internationale spanningen rond Oekraïne geen optimale situatie is.

Experiment

Space X, het bedrijf van technologie-mogul Elon Musk, maakte van de gelegenheid gebruik om een nooit eerder vertoond experiment uit te voeren. Gepoogd werd om de eerste trap van de Dragon-raket gecontroleerd te laten landen, zodat ze gerecupereerd en opnieuw gebruikt kan worden.

Dat is uniek, want normaal wordt dit soort raketten maar een keer gebruikt. Slaagt Space X erin om ze te recycleren, dan kan het miljoenen dollars besparen en de kost van ruimtelanceringen een stuk draaglijker maken.

De kans dat de eerste trap daadwerkelijk zou gerecupereerd worden, was laag, tweette Elon Musk na de lancering om 15.25u plaatselijke tijd. Daarvoor was de zee te ruw ion het landingsgebied. Musk gaf wel aan dat de motoren naar wens gefunctioneerd hadden en dat de trap een gecontroleerde, stabiele daling had uitgevoerd.

Sla kweken in de ruimte

De lancering kwam door allerlei uitstel omwille van technische problemen meer dan een maand later dan voorzien. Aan boord van de Dragon-capsule zijn onder andere nieuwe ruimtepakken en het materiaal voor een experiment met het kweken van sla in de ruimte.

Lees meer over:

Onze partners