Belgische Trappist-telescoop stuurt eerste beelden

09/06/10 om 13:46 - Bijgewerkt om 13:46

De nieuwe Belgisch-Zwitserse robottelescoop Trappist die exoplaneten en kometen bestudeert, heeft de eerste foto's doorgestuurd.

Belgische Trappist-telescoop stuurt eerste beelden

© Eso

De telescoop Trappist (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope) van de Universiteit van Luik en van de Sterrenwacht van Genève moet planeten buiten ons zonnestelsel (exoplaneten) opsporen en karakteriseren, alsmede kometen onderzoeken. Het is een volledig geautomatiseerde 60-centimeter telescoop die met grote snelheid nauwkeurig de hemel afspeurt.

Hoewel de Trappist-telescoop aan de rand van de Chileense Atacama-woestijn opgesteld staat, wordt ze volledig bediend vanuit een controlekamer in Luik.

Een van de eerste beelden van de robottelescoop toont de indrukwekkende Tarantulanevel in de Grote Magelhaanse Wolk. De nevel heeft een afmeting van zo'n 1.000 lichtjaren en dankt zijn naam aan de onregelmatige vorm en vele uitstrekkende armen. Verder maakte de Trappist ook foto's van de bolvormige sterrenhoop Omega Centauri en het spraalvormige sterrenstelsel Messier 83.

Kometen en planeten

De kijker zal exoplaneten opsporen en karakteriseren door nauwkeurige metingen te doen van de "helderheidsdipjes" die kunnen optreden als een exoplaneet voor zijn ster schuift.

Tijdens zo'n planeetovergang neemt de helderheid van de ster wat af, doordat de planeet een deel van
het sterlicht tegenhoudt. Hoe groter de planeet, hoe meer licht er geblokkeerd wordt en hoe meer de helderheid van de ster zal afnemen.

Het nieuwe instrument is ook uitgerust met speciale filters die astronomen in staat stellen om de uitstoot van verschillende soorten molecules door kometen tijdens hun reis om de zon gedetailleerd te kunnen onderzoeken.

Lees meer over:

Onze partners