Belgische technologie kan olielek VS helpen dichten

07/06/10 om 13:19 - Bijgewerkt om 13:19

De Amerikaanse technologie is volgens mensen uit de sector sterk verouderd door protectionistische wetten.

Belgische technologie kan olielek VS helpen dichten

© Reuters

Belgische en Nederlandse baggeraars hebben technologie in huis om de olieramp in de Golf van Mexico te bestrijden en veel sneller te dichten. Maar de protectionistische 'Jones Act' verbiedt hen om in de VS te werken, zo schrijft De Standaard.

Dankzij de concurrentiestrijd van de jongste decennia beschikken de Belgische en Nederlandse baggeraars volgens specialisten over toptechnologie. Het Belgische bagger- en milieubedrijf Deme kan naar eigen zeggen bij elk aspect van de olieramp in de Golf van Mexico technologie inzetten die ter plaatse niet beschikbaar is. "Het olielek dichten kunnen wij niet", geeft Hubert Fiers van Deme toe. "Daarvoor hebben we de kennis niet in huis. Maar we kunnen wel belangrijke assistentie leveren."

De Amerikaanse technologie is volgens mensen uit de sector sterk verouderd door protectionistische wetten. De Jones Act dateert van 1920 en is een onderdeel van de Merchant Marine Act. Ze bepaalt dat vrachtvervoer per schip tussen Amerikaanse havens uitsluitend mag met schepen die in de VS zijn gebouwd, die onder Amerikaanse vlag varen, eigendom zijn van Amerikanen en bemand zijn door Amerikaanse burgers.

Lees meer over:

Onze partners