Belgische mannen zijn de tweede langste ter wereld

26/07/16 om 17:26 - Bijgewerkt om 17:25

De mannen in ons land zijn in een eeuw tijd met maar liefst 14 cm gegroeid. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in 187 landen.

Belgische mannen zijn de tweede langste ter wereld

De iets langere Rode Duivels © Belga

De Nederlandse mannen en de Letse vrouwen zijn de langste ter wereld, zo blijkt uit een studie in het vakblad eLife. De gemiddelde Nederlander is nu 183 cm groot, terwijl de gemiddelde Letse vrouw een grootte van 170 cm bereikt. Ook de Belgische mannen scoren goed. Zij staan op de tweede plaats met een lengte van 181,7 cm.

Ook opvallend is dat de Iraanse mannen en de Zuid-Koreaanse vrouwen de grootste groeispurt hebben gekend sinds 1914. Ze zijn respectievelijk gemiddeld meer dan 16 en 20 cm gegroeid.

De Amerikanen zijn dan weer gestagneerd wat de groei van hun lichaamslengte betreft. Tot een stuk in de vorige eeuw waren Amerikanen gemiddeld bij de grootste mensen ter wereld. Sindsdien zijn ze in gewicht aan de top gebleven, maar in lengte voorbijgestoken door de Noord-Europeanen, aangevoerd dus door de Nederlanders.

De kleinste mannen zijn dan weer te vinden in Oost-Timor (160 cm), de kleinste vrouwen in Guatemala (150 cm).

Verklaring

De reden waarom mensen in de wereld zo verschillen in lengte is voor een derde te verklaren door de genen, zeggen de onderzoekers. Maar omdat de genen niet zo snel kunnen veranderen, zijn de verschillen op bevolkingsniveau grotendeels te verklaren door de omgeving. Een goede gezondheidszorg, hygiëne en voeding zijn daarbij essentieel. Ook belangrijk is de gezondheid van de moeder en de voeding tijdens de zwangerschap.

Ander onderzoek toont aan dat de lengte van iemand samenhangt met zowel positieve als negatieve aspecten. Zo lijken grotere mensen ook langer te leven en een kleiner risico op hartaandoeningen te hebben. Ze zouden dan weer wel een grotere kans hebben om kanker te ontwikkelen. Een hypothese is dat groeifactoren mogelijk gemuteerde cellen aanwakkeren. (TE)

Lees ook: waarom zijn Nederlanders zo groot?

Lees meer over:

Onze partners