Belgisch witblauw resultaat van door elkaar geschudde genen

Onze koeientrots is het resultaat van een speciaal genetisch mechanisme.

Sommige exemplaren van het Belgisch witblauw – een speciaal koeienras bekend om zijn enorme spierontwikkeling, en om de noodzaak de kalveren met een keizersnede ter wereld te brengen, want ze kunnen niet op normale wijze geboren worden – hebben een brede witte streep over de rug lopen.

Geneticus Keith Durkin en zijn collega’s van de Universiteit Luik ontdekten, bijna toevallig, dat deze streep het resultaat is van een bijzondere manier die cellen in de koe hanteren om hun genen door elkaar te schudden. Want volgens het topvakblad Science werd in alle onderzochte exemplaren met zo’n rugstreep een opvallende herschikking van genen gevonden, onder meer van een gen waarvan bekend is dat het mee instaat voor het kleuren van de vacht van dieren.

De herschikking leidde tot een loskoppeling van dat laatste gen van een collega-gen dat mee voor zijn expressie instaat. Het oorspronkelijke gen shifte echter van het chromosoom 6 waarop het zich normaal bevindt, naar chromosoom 29, waar het zonder regulator actief werd.

Daarenboven – en dat was het unieke van de ontdekking – bleek het bij de transfer als het ware binnenstebuiten te zijn gekeerd, met de oorspronkelijke buitenkanten nu naast elkaar in het midden. Bij zijn verplaatsing moet het stukje DNA van het gen dus een lusvorm hebben aangenomen.

Het is de eerste keer dat zoiets werd vastgesteld. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content