België is even vuil als Oekraïne

11/05/10 om 12:30 - Bijgewerkt om 12:30

Uit de nieuwe Environmental Performance Index blijkt dat België een slechte leerling is op milieuvlak.

België is even vuil als Oekraïne

© Belga

België is een slechte leerling op milieuvlak. Dat blijkt uit de nieuwe Environmental Performance Index (EPI), opgemaakt door de Amerikaanse universiteiten van Yale en Colombia.

Van de in totaal 163 opgenomen landen, neemt België de 88e plaats in voor de kwaliteit van het milieu. Met die score is ons land even vuil als Oekraïne en Jamaica. Het land dat het minst aandacht besteedt aan het milieu is Sierra Leone in Afrika.

Het enige Europese land dat het nog slechter doet dan ons land, is Cyprus met een schamele 96e plaats. Alle andere Europese landen doen het stukken beter met hooggenoteerde plaatsen.

Zo staan er vier Europese landen in de top vijf. Aanvoerder is IJsland, gevolgd door Zwitserland. Op de derde plaats staat het Zuid-Amerikaanse Costa Rica. Daarna volgen Zweden en Noorwegen op de vierde en de vijfde plaats.

Criteria

Twee jaar geleden stond België in diezelfde index nog op de 57e plaats op 149 landen. Voor het opmaken van de lijst hanteren de onderzoekers verscheidene criteria.

Zo scoort ons land al bij al niet slecht voor bosbeheer of drinkwaterkwaliteit. Maar de scores op het vlak van luchtvervuiling, biodiversiteit en de strijd tegen klimaatverandering halen het eindtotaal dan weer naar beneden.

Onze partners