‘Belangrijk heliumgas duurder door verkwisting aan feestballonnen’

© Thinkstock

De wereldvoorraad helium, gas dat van groot belang is voor het wetenschappelijk onderzoek en de geneeskunde, wordt verkwist om feestballonnen op te laten, klagen Britse wetenschappers.

De wereldvoorraad helium, een gas dat van groot belang is voor het wetenschappelijk onderzoek en de geneeskunde, wordt verkwist om onder meer feestballonnen op te laten, zo klagen Britse wetenschappers aan. Helium, dat onder meer gebruikt wordt in medische scanapparatuur en in onderzoekslaboratoria om atomen af te koelen tot -270 graden Celsius, wordt steeds schaarser. Oleg Kirichek, die een onderzoeksteam leidt aan het Rutherford Appleton Laboratory in het Verenigd Koninkrijk, moest vorige week vaststellen dat er onvoldoende helium voorradig was om een experiment uit te voeren.

“Omdat we drie dagen niet aan helium konden raken, hebben we 90.000 Britse pond (ongeveer 108.000 euro) verloren. Ondertussen laten we het gas vloeien in feestballonnen of gebruiken we het om onze stemmen voor de grap te vervormen. Het is zeer dom en maakt me enorm kwaad”, zegt Kirichek in de Britse krant The Observer.

Volgens professor Robert Richardson van de Cornell University in New York zou een met helium gevulde feestballon 75 pond (90 euro) moeten kosten, om de werkelijke waarde van het gas te weerspiegelen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content