Bekijk de mislukte raketlanding op zee door SpaceX (video)

18/01/16 om 07:07 - Bijgewerkt om 07:05

De eerste trap van de Falcon 9-raket van SpaceX moest verticaal landen op een drijvend platform in de Stille Oceaan, tien minuten na de lancering. Maar dat is mislukt.

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft de Frans-Amerikaanse oceanografische satelliet Jason-3 gelanceerd. Bedoeling was daarna de eerste trap van de Falcon 9-raket te laten landen op een drijvend platform in de Stille Oceaan, maar dat is mislukt. Het was al de derde keer dat SpaceX iets dergelijks probeerde.

Schade

"De eerste trap op 'droneship' (het drijvend platform) maar lijkt op harde landing", aldus SpaceX in een tweet.

Daarbij zou de trap ook schade hebben opgelopen. Elon Musk, de CEO van SpaceX, kon de mislukte landing alvast relativeren.

De raket steeg op om 19.42 uur Belgische tijd op de basis Vandenberg in het Amerikaanse Californië. De eerste trap maakte zich zoals voorzien op 2 minuten 37 seconden na de lancering los van de tweede trap, die de satelliet vervoert. De eerste trap moest daarna verticaal landen op het drijvend platform, tien minuten na de lancering.

Oceaanmetingen

Het bedrijf maakte op Twitter nog bekend dat de satelliet ontplooid is. Het ruimtetuig is gebouwd door de Franse groep Thales Alenia Space en zal de precisie van oceanografische metingen (zeepeilen, windkracht, golfhoogten en richting van stromingen) verhogen.

Op 22 december slaagde het bedrijf van miljardair Elon Musk er voor het eerst in om de eerste trap van een Falcon 9-raket opnieuw te laten landen op de grond, elf minuten na de lancering. Volgens SpaceX kan de recuperatie van de eerste trap de lanceringskosten sterk drukken.

Onze partners