Basketbalspelers staan model voor mieren

30/12/11 om 17:19 - Bijgewerkt om 17:19

Een verdeeld leiderschap is de beste strategie voor een succesvol teammodel.

Basketbalspelers staan model voor mieren

© Reuters

Ondanks het feit dat een mierenkolonie uit duizenden individuen bestaat, slagen die er toch in succesvol samen te werken, zelfs in afwezigheid van een duidelijke leider die de strategie uitzet.

Volgens een bericht in het wetenschappelijke topvakblad Science zijn wetenschappers sterk geïnteresseerd in het concept van 'verdeeld leiderschap' dat mieren lijken te hanteren bij het optimaliseren van hun excursies buiten het nest.

Maar omdat het veel te moeilijk is zo'n patroon te bestuderen met grote aantallen individuen, bogen enkele wiskundigen zich over wat ze als een kleinschaliger - en dus handiger - model van het mierengewriemel beschouwen: de verplaatsingen van basketbalspelers op een veld.

De analyse toonde onomstotelijk aan dat wat ze als de mooiste analogie met de mierenwereld beschouwden, namelijk een variërend leiderschap, de meeste overwinningen in het basketbal opleverde. De resultaten van de playoffs van de National Basketball Association (NBA) van 2010 illustreerden overduidelijk dat het inschakelen van onvoorspelbaarheid van wie op welk ogenblik de spelverdeler was, betere resultaten opleverde dan het hanteren van een vaste verdeler.

De finale werd dat jaar gespeeld door de twee teams met het meest verdeelde leiderschap: de Los Angeles Lakers en Boston Celtics. (DD)

Onze partners