Bart Staes (Groen!): “Slechte zaak als VN-klimaatvoorzitter Pachauri opstapt”

© EPA

Als Pajendra Pachauri opstapt als voorzitter van het VN-klimaatpanel is dat een slechte zaak. Dat zeggen Bart Staes (Groen!) en klimaatexpert Peter Tom Jones nu de druk op de VN-klimaatvoorzitter toeneemt.

Als Rajendra Pachauri opstapt als voorzitter van het VN-klimaatpanel is dat een slechte zaak. Dat zeggen Bart Staes (Groen!) en klimaatexpert Peter Tom Jones nu de druk op de VN-klimaatvoorzitter toeneemt.

De positie van Pachauri blijkt stilaan onhoudbaar, nu deze week de resultaten bekend raakten van een kritische doorlichting van het VN-klimaatpanel waar de Indiër sinds 2002 voorzitter van is. De screening, die vier maanden in beslag nam, kwam er op aansturen van Ban Ki-moon, de huidige VN-secretaris-generaal. Aanleiding was de publicatie van een rapport in 2007 over de opwarming van de aarde waarin foutieve informatie stond.

De conclusies van de doorlichting kunnen gelezen worden als een kritiek op Pachauri. Het rapport stelt dat een voorzitter in de toekomst “voldoende aanzien, visie en leiderschap” aan de dag moet brengen. Daarnaast stelt het ook voor om het voorzitterschap te verkorten van twee termijnen naar één. De geviseerde voorzitter is momenteel bezig aan zijn tweede ambtstermijn van zes jaar.

Pachauri, die in 2007 nog samen met Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede won, liet weten dat hij pas opstapt wanneer de leden van het VN-klimaatpanel dat vragen.

Uitstraling

Zijn vertrek zou een slechte zaak zijn, zegt Bart Staes, Europarlementslid voor Groen! en klimaatexpert. “Pachauri is een integer persoon, die spreekt met kennis van zaken en zijn standpunten altijd met een zekere uitstraling en in een verstaanbare taal weet te brengen. Ik betreur het dan ook dat de resultaten van de doorlichting gebruikt worden om de man te raken en niet de bal te spelen.”

“Het panel levert al jaren puik werk af”, vindt Staes, “en dat is de verdienste van Pachauri. Die foutjes? We hebben het hier over rapporten van meer dan duizend pagina’s. Natuurlijk dat dan al eens iets binnensluipt dat niet correct is. Dat is normaal.”

Niet dat Staes afkerig staat van een doorlichting van het panel. “De structuur van het klimaatpanel is twintig jaar dezelfde gebleven. Er valt dus iets voor te zeggen om de organisatie de 21ste eeuw binnen te loodsen en aan te passen aan de huidige politieke omstandigheden. Maar inhoudelijk levert het panel nog steeds puik werk af.”

Klimaatsceptici

Voor Peter Tom Jones, burgerlijk ingenieur milieukunde en ecologiespecialist, is het rapport de zoveelste poging om de VN-klimaatvoorzitter te beschadigen. Pauchauri is al langer het doelwit van machtige en rijke klimaatsceptische lobby’s, zegt hij. “Pauchauri ligt al jaren onder vuur. Elk mogelijk foutje, hoe futiel ook, grijpen de klimaatsceptici aan om zijn positie onderuit te halen. Hun beproefde tactiek is daarbij het grote publiek te misleiden.”

Tom Jones: “Verschillende van elkaar onafhankelijke studies hebben trouwens aangetoond dat de fouten in het rapport van 2007 de kern van de zaak niet onderuit halen, namelijk dat de aarde opwarmt. De foutjes zijn meestal details en komen vaak op een stomme manier tot stand.”

(Maarten Goethals)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content