Bacterietransplantatie kan helpen tegen slechte lijfgeur

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Wie vlees en fastfood eet, ruikt minder goed dan wie vooral groenten eet, zo blijkt.

Dr. Armpit’ is verhuisd naar een universiteit in het Amerikaanse San Diego. ‘Dr. Armpit’ (of Dr. Okselholte) is de Vlaamse bio-ingenieur Chris Callewaert die strijdt tegen kwalijke lichaamsgeuren. Hij ontwikkelde een techniek om bacteriën in de oksels van mensen met een lijfgeur manueel te verwijderen. Die worden vervangen door een cocktail van beter geurende bacteriën van een verwante persoon. De samenstelling van de bacteriepopulatie in de oksels en op de huid bepaalt in grote mate hoe iemand ruikt.

In New Scientist presenteert Callewaert de laatste resultaten van zijn werk: van achttien onderzochte personen waren er zestien van wie de lichaamsgeur een maand na de okselbacterietransplantatie beduidend verbeterd was. Bij de helft van de mensen duurde de verbetering meer dan drie maanden – de allereerste proefpersoon heeft al meer dan een jaar geen last meer van zijn kwalijke lijfgeur.

Iemands levensstijl is mee bepalend voor zijn lichaamsgeur: wie vlees en fastfood eet, ruikt minder goed dan wie vooral groenten eet.

De hoop bestaat dat de techniek ook toegepast zal kunnen worden in de strijd tegen bacteriële huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content