Bacteriën 30.000 jaar geleden al bestand tegen antibiotica

Bacteriën moesten al aanvallen afslaan voor er mensen waren.

In het wetenschappelijke topvakblad Nature stond er een op het eerste gezicht al even onwaarschijnlijke vaststelling: in de permafrost van Canada zijn 30.000 jaar oude bacteriën aangetroffen die al over genen beschikten waarmee ze weerstand tegen antibiotica hadden. Het is niet eens duidelijk of er in die tijd al mensen waren in wat nu Canada is, maar het is wel zeker dat er toen nog geen antibiotica op de markt waren.

Waar komen die resistentiebevorderende genen dan vandaan? Van de noodzaak om weerstand te ontwikkelen tegen natuurlijke antibiotica, zeggen wetenschappers. Want uiteraard waren er vroeger ook al aanvallen op het welzijn van bacteriën, zonder dat daar iets als een farmaceutische industrie voor nodig was. Ook de niet-menselijke natuur introduceerde systemen om de kwalijke gevolgen van een bacteriële besmetting te bestrijden.

Omdat veel van onze synthetische antibiotica het resultaat zijn van het kopiëren van toxische moleculen geproduceerd door schimmels of andere bacteriën, kan het nieuwe inzicht verklaren waarom bacteriën er soms in verrassend korte tijd weerstand tegen ontwikkelen: ze hebben voorkennis van zaken! (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content