Baanbrekend bewijs voor oerknaltheorie: astrofysici ontdekken echo van big bang

18/03/14 om 09:58 - Bijgewerkt om 09:58

Amerikaanse wetenschappers zeggen dat ze baanbrekend nieuw bewijs hebben gevonden voor de theorie van de oerknal. Ze hebben in de ruimte sporen gevonden van de supersnelle expansie van het heelal direct na de 'big bang' ongeveer 14 miljard jaar geleden.

Baanbrekend bewijs voor oerknaltheorie: astrofysici ontdekken echo van big bang

De BICEP2-telescoop op de Zuidpool © Reuters

De ontdekking werd gedaan door onderzoekers van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Massachusetts, een van de grootste astrofysische instituten ter wereld.

Golven

Met behulp van een speciale telescoop op de Zuidpool, BICEP 2, ontdekten ze een patroon gevormd door 'zwaartekrachtgolven' in het oudste licht dat in het heelal te vinden is, de zogenaamde kosmische achtergrondstraling. BICEP staat voor Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization.

Die golven, ook wel de echo van de oerknal genoemd, vormen het eerste directe bewijs voor de theorie van de kosmische inflatie: dat het heelal honderden miljarden keren uitbreidde in een fractie van een seconde.

Het bestaan van de golven werd in 1916 al voorspeld door Albert Einstein in zijn algemene relativiteitstheorie, maar er waren nog nooit bewijzen van gevonden - tot nu dus.

De ontdekking is een belangrijk bewijs voor de theorie van de oerknal en het uitdijende heelal.

'Heilige graal'

De vondst moet nog worden getoetst aan resultaten van andere telescopen, maar deskundigen noemen de ontdekking alvast 'spectaculair' en 'de heilige graal voor astrofysici'. Er wordt nu al gesproken over een Nobelprijs.

'Ik heb het onderzoek gezien, citeert de BBC professor Mark Kamionkowski van de John Hopkins University. 'De argumenten zijn overtuigend en de betrokken wetenschappers zijn enkele van de voorzichtigste en conservatiefste die ik ken.'

Onze partners