Atlantis voert allerlaatste shuttlevlucht uit

08/07/11 om 18:02 - Bijgewerkt om 18:02

De spaceshuttle gaat met pensioen. Vandaag werd het ruimteveer Atlantis gelanceerd voor de allerlaatste shuttlevlucht.

Atlantis voert allerlaatste shuttlevlucht uit

© Reuters

Ondanks slechte weersverwachtingen is vrijdag van op het Kennedy Space Center in Florida het ruimteveer Atlantis succesvol gelanceerd, zo heeft de NASA meegedeeld. Het betreft de 135ste en allerlaatste start van een Amerikaanse spaceshuttle.

Twaalfdaagse missie

De shuttle steeg op om 17.26 uur Belgische tijd en moet zondagavond aanmeren aan het het Internationaal Ruimtestation ISS. De Atlantis heeft een vrachtmodule bij met meer dan 8 ton lading, die de dag daarop naar de spacemeccano verhuist. Er is tijdens de twaalfdaagse missie één ruimtewandeling voorzien, weliswaar van twee Amerikaanse opvarenden van het ISS.

De Atlantis telt sinds bijna mensenheugenis maar vier in plaats van zeven bemanningsleden: gezagvoerder Christopher Ferguson, piloot Douglas Hurley, alsmede Sandra Magnus en Rex Walheim. De Atlantis ontkoppelt op 18 juli, om twee dagen daarna neer te strijken op het Kennedy Space Center in Florida. Daarmee zit het shuttletijdperk erop dat was begonnen op 12 april 1981 met de lancering van de Columbia.

Het rijk van de Sojoez

De VS hebben nog lang geen opvolger voor het ruimtetransportsysteem dat de shuttle is. Voor bemand vervoer naar het ISS zijn ze een onbekend aantal van de komende jaren afhankelijk van de Russische Sojoez. (Belga/INM)

Onze partners