Astronomen ontdekken voor het eerst ‘verweesde’ planeet

© ESO

Astronomen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht hebben een hemellichaam ontdekt dat zeer waarschijnlijk een planeet is die zonder moederster door de ruimte zwerft.

Met een afstand van ongeveer honderd lichtjaar staat de planeet CFBDSIR2149 betrekkelijk dichtbij. Het object zou tussen de 50 en 120 miljoen jaar oud zijn, met een temperatuur van ongeveer 400 graden Celsius en vier tot zeven keer zoveel wegen als Jupiter.

De planeet lijkt bij een nabije stroom van jonge sterren te horen die bekendstaat als de bewegende sterrenhoop AB Doradus. Astronomen nemen aan dat de planeet tijdens haar formatie uit haar planetenstelsel is geschopt.

Bruine dwergen

Doordat er in de omgeving van de planeet geen heldere ster te bekennen is, heeft het onderzoeksteam haar atmosfeer nauwkeurig kunnen onderzoeken. Deze informatie stelt wetenschappers in staat om planeten die wel rond een ster draaien beter te begrijpen.

Solitaire planeten zijn hemellichamen met de massa van een planeet die zonder moederster door de ruimte zwerven. Er zijn al verschillende potentiële voorbeelden van zulke objecten ontdekt. Maar omdat hun leeftijden niet bekend zijn, weten astronomen niet zeker of het daarbij om planeten gaat of om bruine dwergen. Deze laatste zijn “mislukte sterren”, die niet genoeg massa hebben om de reacties op te wekken die hen laten stralen.

De onderzoekers deden de vondst bij het loeren met de Canada-France-Hawaii Telescope (CFHT), en gebruikten de kracht van de VLT-telescoop om zijn eigenschappen te bestuderen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content