Astronomen ontdekken verst afgelegen sterrenstelsel

Het sterrenstelsel z8-GND-5296 ligt op 13 miljard lichtjaar van de aarde © Reuters

Wetenschappers hebben een sterrenstelsel ontdekt dat 13 miljard lichtjaar hiervandaan ligt. Het is kleiner dan onze Melkweg, maar produceert meer sterren.

Een groep sterrenkundigen heeft het tot dusver verst afgelegen sterrenstelsel in het heelal ontdekt. Het stelsel ligt zo’n 13 miljard lichtjaar hiervandaan. De onderzoekers publiceerden een studie erover in het tijdschrift Nature.

De astronomen ontdekten het sterrenstelsel z8-GND-5296 met de ruimtetelescoop Hubble op Hawaï. Door de tijd die het licht nodig heeft om de aarde te bereiken, zien we het stelsel zoals het er 700 miljoen jaar na de oerknal uitzag. Daarom is de ontdekking ervan van groot belang in het onderzoek naar het ontstaan van het universum.

Roodverschuiving

Door de rode kleur van de sterrenstelsel konden de onderzoekers de afstand ervan tot de aarde meten. Omdat het heelal uitdijt en hemellichamen zich almaar verder van ons verwijderen, worden hun lichtgolven uitgerekt. Daardoor lijken ze vanaf de aarde roder dan ze in werkelijkheid zijn. Dat fenomeen staat onder sterrenkundigen bekend als ‘roodverschuiving’.

Sterrenproductie

Het sterrenstelsel is weliswaar veel kleiner dan onze eigen Melkweg, maar het produceert nieuwe sterren in een tempo dat ongeveer 100 keer hoger ligt. Wetenschappers hebben tot dusver slechts twee zulke verafgelegen stelsels ontdekt met zo’n hoge sterrenproductie.

Kosmische middeleeuwen

Sterrenkundigen kennen maar één hemellichaam dat nog verder van ons verwijderd ligt. Dat is een ster die zo’n 70 miljoen jaar eerder explodeerde. De tijd daarvoor wordt de ‘kosmische middeleeuwen’ genoemd. Met de lancering van de ruimtetelescoop Webb zullen onderzoekers de komende jaren wellicht nog verder afgelegen sterrenstelsels ontdekken. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content