Astronomen bouwen telescoop zo groot als de Aarde

23/04/15 om 13:46 - Bijgewerkt om 13:46

Met een telescoop van de omvang van de Aarde zullen wetenschappers in staat zijn om een glimp op te vangen van het zwarte gat in het centrum van de Melkweg.

Astronomen bouwen telescoop zo groot als de Aarde

Het supermassieve zwarte gat Sagittarius A* © Reuters

Wetenschappers zijn momenteel telescopen van over de hele planeet met elkaar aan het verbinden om de Event Horizon Telescope (EHT) te vormen. De EHT zal 1.000 keer scherper zijn dan de Hubble ruimtetelescoop en het eerste instrument dat gedetailleerde foto's van een zwart gat zal kunnen nemen.

Hoewel het superzwarte gat van in de Melkweg, bekend als Sagittarius A*, vier miljoen keer zwaarder is dan ze zon, is het voor sterrenkundigen toch moeilijk te zien. Het is vergelijkbaar met het zien van een druif op de Maan voor iemand die op Aarde staat.

Met de gecombineerde kracht van de betrokken telescopen hopen wetenschappers nu te kunnen aantonen dat de waarnemingshorizon van het zwarte gat wel degelijk bestaat. Dat is de grens van het zwarte gat, waarbinnen niets meer kan ontsnappen, ook het licht niet. Het is de reden waarom het zwarte gat wellicht onzichtbaar zal blijven.

Albert Einstein

Deze week werd de South Pole Telescope geconnecteerd met de Atacama Pathfinder Experiment, de Large Millimeter Telescope in Mexico, de Submillimeter Telescope in Arizona, de Combined Array for Research in Millimeter-wave Astronomy in California, de Submillimeter Array en James Clerk Maxwell Telescope in Hawaii, en de Institut de radioastronomie millimétrique (IRAM) telescopen in Spanje en Frankrijk. Later zullen nog nieuwe telescopen worden toegevoegd.

Zwarte gaten werden door Albert Einsteins Relativiteitstheorie voorspeld en later bevestigd door astronomische observaties. Onze Melkweg heeft niet alleen het superzwarte gat in het centrum, maar ook 25 kleinere zwarte gaten.

Lees meer over:

Onze partners