Astronauten in het ISS zitten met mieren

20/01/14 om 18:46 - Bijgewerkt om 18:47

Het Internationaal Ruimtestation ISS is onlangs ingenomen door een mierenkolonie van 800 zwarte zaadmieren.

Astronauten in het ISS zitten met mieren

© Thinkstock

De mieren werden aan boord van het ISS gebracht als onderdeel van een experiment waarin hun gedrag in een omgeving van gewichtloosheid zal worden bestudeerd.

Wetenschappers hopen te zien hoe de mieren hun voedergedrag aanpassen bij een veranderende omstandigheden en de onderzoeksgegevens te gebruiken om slimmere robots te ontwikkelen.

De 800 zwarte zaadmieren, de soort die op onze voetpaden en in het gras voorkomt, leven in acht compartimenten van zo'n 100 mieren per compartiment.

Mieren in de war

Het collectief gedrag van mieren bestaat erin samen te werken in een bepaald gebied op zoek naar voedsel. Op kleine oppervlaktes doen ze dat door zich in kleine cirkeltjes te bewegen. Wanneer het gebied groter wordt, gaan de mieren ook in steeds rechtere lijnen hollen, zodat ze meer grondgebied dekken.

Maar bij een gebrek aan zwaartekracht in de ruimte raken de mieren in de war en moeten ze nieuwe principes bedenken om hun efficiënte werkwijze te behouden. De onderzoekers hopen deze flexibele principes zodanig aan te passen zodat ze robots instructies kunnen geven om op dezelfde manier samen te werken voor taken zoals het doorzoeken van een brandend gebouw. (TE)

Lees meer over:

Onze partners