Asteroïden zorgden voor water op Aarde

29/04/10 om 16:21 - Bijgewerkt om 16:21

Volgens wetenschappers hebben we het leven, en vooral dan het water, op Aarde te danken aan asteroïden.

Asteroïden zorgden voor water op Aarde

© Reuters

Volgens wetenschappers hebben we het leven, en vooral dan het water, op Aarde te danken aan asteroïden. Dat staat te lezen in het wetenschapsmagazine Nature.

Met behulp van de infraroodtelescoop 'Facility' van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA, die staat in Hawaii, ontdekten de onderzoekers een dun laagje ijs op de asteroïde '24 Themis', die op meer dan 300 miljoen kilometer van onze planeet draait rond de zon. Het ijs bevat moleculen die aan de basis liggen van de ontwikkeling van het leven op Aarde.

De ontdekking van het ijs op het immense hemellichaam komt als een verrassing. Het oppervlak van de asteroïde is namelijk heel koud, meer dan 70 graden onder nul. Toch warmt de zon de oppervlakte genoeg op om het bestaand ijs te laten verdampen.

Een verklaring zou kunnen zijn dat de dunne ijslaag regelmatig van binnenuit wordt aangevuld. Het ijs zou in de asteroïde beetje bij beetje verdampen waarna er waterdamp kan ontsnappen via barsten in het gesteente. Die damp vriest vervolgens vast op de oppervlakte van het hemellichaam.

Lang werd gesuggereerd dat het meeste water op Aarde afkomstig is van een reeks komeetinslagen. De ontdekking lijkt die theorie nu te bevestigen.

Onderzoekers denken dat asteroïden ook water brachten naar de andere planeten in het zonnestelsel. Maar door de rotsachtige oppervlakte van de Aarde bleef het water, wat leidde tot de vorming van oceanen en zeeën. Vandaag bestaat onze planeet voor twee derde uit water.

Lees meer over:

Onze partners