"Arseen en uranium in babyvoeding"

11/04/11 om 12:22 - Bijgewerkt om 12:22

Kleine hoeveelheden arseen en andere zware metalen uit de grond komen stilaan in ingrediënten van populaire Europese babyvoeding terecht.

"Arseen en uranium in babyvoeding"

Zweedse wetenschappers van het Karolinska Institute in Stockholm hebben de producten van 9 bekende Europese babyvoedingsmerken als Organix, Hipp, Nestle en Holle onderzocht.

Uit de resultaten, die werden gepubliceerd in de Journal of Food Chemistry, blijkt dat deze producten "alarmerende hoeveelheden arseen, cadmium, lood en uranium bevatten". Zo krijgen kinderen tot 150 keer meer cadmium binnen wanneer ze voedsel uit potjes beginnen te eten. De zwaarste concentraties werden gevonden in potjes met rijst omdat die plant meer zware metalen opslaat.

Hoewel nergens de wettelijke normen overschreven worden, menen de onderzoekers dat de aangetroffen concentraties nog steeds potentieel gevaarlijk zijn en ze vragen daarom een nieuw wettelijk kader.

"Deze elementen moeten tot een absoluut minimum gereduceerd worden in producten voor kleine kinderen. Vooral de hoge concentraties arseen in de rijstproducten zijn een reden tot bezorgdheid", zo luidt het.

Aan ouders luidt het advies om kinderen tot zes maanden geen rijst te geven maar borstvoeding.

Volgens de fabrikanten van de babyvoeding zijn de hoeveelheden echter zodanig laag dat ze geen enkel risico voor de gezondheid vormen.

Het Europees Voedselveiligheidsagentschap liet ondertussen al weten dat het momenteel nieuwe limieten voor de aanwezigheid van arseen in voedsel, meerbepaald in babyvoeding, bestudeert. (TE)

Lees meer over:

Onze partners