Archeologen ontdekken 'buitenaardse' schedels in Mexico

19/12/12 om 09:53 - Bijgewerkt om 09:53

In Mexico zijn schedels ontdekt die op het eerste gezicht afkomstig lijken te zijn van aliens, maar eigenlijk het gevolg zijn van 'schedelbinding'.

Archeologen ontdekken 'buitenaardse' schedels in Mexico

© INAH

Archeologen hebben op een 1.000 jaar oude begraafplaats in het Mexicaanse Sonora een reeks skeletten opgegraven met kunstmatig vervormde schedels als gevolg van 'schedelbinding'.

Dit fenomeen, dat gebruikelijk was bij Meso-Amerikaanse volkeren, is nog nooit in deze regio waargenomen, wat erop wijst dat de invloed van deze cultuur veel verder reikte dan aanvankelijk werd aangenomen.

De begraafplaats werd opgegraven door wetenschappers van de Arizona State University en het Mexicaanse Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) en bestaat uit 25 personen, waarvan er 13 een opzettelijke schedelvervorming vertonen.

Geforceerde groei van het hoofd

Schedelbinding was een primitieve praktijk waarbij iemands hoofd met houten planken werd ingepakt. Hierdoor werd de schedel een geforceerde groei opgedrongen als demonstratie van een bepaalde sociale status. De vervormde schedels waren in die tijd ook een vorm van esthetiek.

Heel wat culturen hebben doorheen de geschiedenis aan schedelbinding gedaan, mogelijk zelfs de Neanderthaler. De praktijk werd voornamelijk uitgeoefend op kinderen omdat hun schedels makkelijker te vervormen waren.

Niet altijd even succesvol

Maar dat de praktijk niet altijd even succesvol was, blijkt uit de opgegraven vondsten. Van de 25 personen die zijn opgegraven, waren er 8 volwassenen en 17 kinderen tussen de 5 maand en 16 jaar. Het grote aantal kinderen is een mogelijk bewijs van het slecht uitvoeren van de schedelbinding met de dood tot gevolg. Uit onderzoek blijkt immers dat de overblijfselen geen tekenen van ziektes vertonen.

Naast de schedelbinding ontdekten de wetenschappers ook tanddeformaties, een praktijk die eveneens vaak voorkwam in de pre-Hispaanse cultuur. Net zoals de schedelvervormingen is het de eerste keer dat zoiets in Sonora wordt ontdekt. (TE)

Lees meer over:

Onze partners