Apparaat maakt brandstof uit zonlicht

27/12/10 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

Wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld dat de fotosynthese van planten nabootst.

Apparaat maakt brandstof uit zonlicht

© Reuters

Amerikaanse en Zwitserse wetenschappers hebben een apparaat ontwikkeld dat de fotosynthese van planten nabootst door zonne-energie in brandstof om te zetten, zo meldt het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Het toestel zet door middel van zonnestralen en ceriumoxide CO2 en/of water om in waterstof en/of koolstofmonoxide. Dat zijn brandstoffen die kunnen worden opgeslagen en getransporteerd.

Het toestel bootst als het ware het proces van fotosynthese bij planten na die ook CO2, water en zonlicht gebruikt om energie te creëren.

Traditionele zonnepanelen kunnen enkel overdag stroom leveren die meteen moet worden gebruikt. Het grote voordeel van het nieuwe apparaat is dat het energie kan opslaan en vervoeren. Waterstof kan gebruikt worden om auto's te laten rijden, terwijl een combinatie van waterstof en koolstofmonoxide een synthetisch gas creëert.

Gratis

De nieuwe machine is energiezuinig en goedkoop. Ceriumoxide komt vaak voor in de natuur en is dus niet duur. Ook het zonlicht is nog steeds gratis. Ceriumoxide heeft als natuurlijk kenmerk dat het zuurstof uitademt wanneer het wordt opgewarmd en zuurstof inademt wanneer het afkoelt. Door de zonnestralen warmt de stof op. Wanneer het vervolgens weer afkoelt haalt het ceriumoxide zuurstof uit de koolstofdioxide. Bij water blijft waterstof over.

Momenteel ligt het rendement van het toestel nog laag omdat er door een gebrekkige isolatie veel warmte verloren gaat.

Lees meer over:

Onze partners