Apparaat filtert vervelende tandartsgeluiden weg

11/01/11 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:33

De angstwekkende geluiden bij de tandarts kunnen straks enkel nog een slechte herinnering zijn.

Apparaat filtert vervelende tandartsgeluiden weg

Britse wetenschappers hebben een apparaat in elkaar gebokst om gevoelige oortjes te sparen. Het betreft een filterapparaat dat men aan zijn of haar mp3-speler of gsm kan koppelen om via de hoofdtelefoon vrijwel niet anders meer te horen dan muziek die traditioneel de zeden verzacht en zinnen verzet, zeker omdat het door hem of haar gekozen muziek is.

Praten met de tandarts en zijn assistenten blijft mogelijk. Het apparaat omvat een micro en een chip. Het is zo geprogrammeerd dat het de frequenties van de boor weg filtert maar andere geluiden doorlaat.

"Veel mensen stellen het moment uit dat ze naar de tandarts moeten gaan, omwille van de angst die ze voelen als ze de boor horen", vertelde professor Brian Millar van het Instituut voor Tandheelkunde van het King's College in Londen waar het wonderapparaat is ontwikkeld. "Dankzij dit apparaat zullen die angsten tot het verleden behoren".

600 euro

Millar heeft meer dan tien jaar onderzoek moeten doen om uiteindelijk een prototype op punt te stellen, samen met wetenschappers van het King's College, van de Brunel University en de London South Bank University. De wetenschapper zoekt nu een investeerder om zijn project verder te ontwikkelen en te commercialiseren.

Het kleinood zou zowat 600 euro moeten gaan kosten, wat een "zeer goede investering zal zijn voor tandartsen", belooft professor Millar. Eender welke patiënt met een mp3-speler kan er gebruik van maken, zonder extra kosten.

Lees meer over:

Onze partners