Apenonderzoek kan licht werpen op ontstaan van ruilhandel

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Een lichte economische stimulans kan altruïstisch gedrag efficiënter maken in een gemeenschap. Het is bijvoorbeeld voordeliger een kettingzaag voor een klein bedrag uit te lenen dan gratis.

Apenonderzoekster Fany Brotcorne van de Universiteit Luik en haar collega’s beschrijven in Primates hoe makaken bij een tempel op het Indonesische eiland Bali toeristen ‘afpersen’. De dieren stelen brillen, hoeden en zelfs camera’s van toeristen, en geven die pas terug nadat ze er eten (zoals crackers en koekjes) voor in de plaats gekregen hebben.

Het gedrag komt op slechts één plek voor, wat impliceert dat het mogelijk ontdekt werd door een slimme aap en vervolgens geleerd door een groot deel van de groep. Vooral jonge mannen, die ook bij apen meer risico’s nemen dan andere individuen, zouden erin uitmunten. Het onderzoek kan misschien licht werpen op het ontstaan van vormen van ‘ruilhandel’ bij onze voorouders.

Economische experimenten beschreven in New Scientist wijzen uit dat het voor een mensengroep voordeliger is dat mensen spullen die weinig gebruikt worden, zoals tenten en kettingzagen, van elkaar kunnen lenen tegen een klein bedrag dan wel gratis ter beschikking krijgen. Als spullen gratis zijn, zullen te weinig mensen geneigd zijn ze uit te lenen, waardoor er in een groep te veel gekocht worden. Door een lichte prijs voor een uitleenbeurt te vragen, kan die ongunstige situatie doorbroken worden. Een lichte economische stimulans kan altruïstisch gedrag efficiënter maken in een gemeenschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content