Apen leggen mensen in de luren

26/06/12 om 15:09 - Bijgewerkt om 15:09

Een (gevangen) chimpansee maakt actief plannen om mensen te verschalken.

Apen leggen mensen in de luren

© Reuters

In de Olmense Zoo leeft een chimpansee die zich zo druk maakt in het feit dat hij bekeken wordt, dat hij in een nukkige bui regelmatig kluiten aarde naar de bezoekers gooit. Die dat natuurlijk geweldig vinden en het dier daarom gaan provoceren, waardoor de zoo maatregelen moest nemen om het onaangepaste gedrag (van de bezoekers) aan banden te leggen.

De zoo in het Zweedse Stockholm heeft ook een chimpansee die van alles naar de bezoekers gooit, maar dat beest bracht het tot in het online wetenschappelijke vakblad Public Library of Science ONE. Het dier werd namelijk heel vernuftig in het verschalken van bezoekers, en het plande dat actief, nog voor er bezoekers in de buurt waren. De chimpansee kweekte namelijk de gewoonte om al projectielen klaar te leggen op de plaats waar hij het dichtst bij de bezoekers kwam, en die te verstoppen, bijvoorbeeld onder een hoopje hooi dat hij daarvoor uit zijn nest meenam. Zo hadden bezoekers minder tijd om te gaan lopen van zodra hij begon te gooien.

Tegelijk leerde het dier de agressieve gedragingen te onderdrukken die hij gewoonlijk etaleerde voor hij ging gooien, zodat het minder duidelijk werd dat er een projectiel zou komen. Wat erop wijst dat een chimpansee een grotere capaciteit tot planning kan hebben dan onderzoekers voor mogelijk achtten. (DD)

Lees meer over:

Onze partners