Apen kijken anders

04/04/12 om 07:56 - Bijgewerkt om 07:56

Mensenhersenen zijn niet zomaar een uitvergroting van hersenen van apen.

Apen kijken anders

© Science Photo Library

Neurofysioloog Wim Vanduffel van de Katholieke Universiteit Leuven en zijn collega's lieten apen en mensen naar identieke fragmenten uit de spaghettiwestern The Good, The Bad and The Ugly van Sergio Leone kijken. Tegelijk registreerden ze de hersenactiviteit van hun 'proefpersonen'. Daar kwamen overeenkomsten, maar - gelukkig misschien - ook opvallende verschillen uit naar voren.

Stel je voor dat wij op identiek dezelfde manier op filmbeelden zouden reageren als apen.

De eerste reacties van de hersenen waren vergelijkbaar voor beide diergroepen: een sterke stimulans van die delen van de hersenschors die instaan voor de verwerking van zicht- en gehoorprikkels. Maar zodra deze informatie naar hiërarchisch hoger gerangschikte delen van de hersenen werd doorgestuurd, doken er verschillen op, die op zijn minst gedeeltelijk te maken hadden met het feit dat mensen wel, maar apen niet, een beroep kunnen doen op taal om informatie te interpreteren en verwerken.

De studie, gepubliceerd in het vakblad Nature Methods, toont aan dat de hersenen van mensen niet zomaar een grotere versie van apenhersenen zijn. Er zijn duidelijk verschuivingen in de activiteit van diverse zones in het spel geweest bij de overgang van onze apenvoorouders naar onszelf. (DD)

Lees meer over:

Onze partners