Angstloze vrouw biedt mogelijkheden voor soldaten

17/12/10 om 16:52 - Bijgewerkt om 16:52

Een vrouw die letterlijk geen angst kent door schade aan een belangrijk emotiecentrum in de hersenen, mag zich gelukkig prijzen dat ze nog leeft, beweren wetenschappers.

Amerikaanse wetenschappers hebben een vrouw bestudeerd die geen angst kent. De vrouw lijdt namelijk aan een zeldzame aandoening die de amygdala heeft vernietigd. Dat is een amandelvormige regio in de hersenen die verantwoordelijk is voor angstgevoelens.

Uit tests bleek dat de vrouw geen enkele schrik toonde toen ze werd blootgesteld aan slangen en spinnen, hoewel ze beweert die te haten, of bij het kijken naar afschrikwekkende horrorfilms. Andere emoties zoals geluk en droefenis waren wel aanwezig.

De vrouw die in een arme en gevaarlijk buurt woont, werd al verschillende keren het slachtoffer van een misdaad. Ze werd bedreigd met een mes en een pistool en ontsnapte aan de dood bij een geval van huiselijk geweld.

Haar onvermogen om angst te hebben, maakt haar uitermate kwetsbaar voor gevaarlijke situaties, aldus de wetenschappers van de universiteit van Iowa.

Oorlogsveteranen

"De amygdala helpt ons te overleven door situaties, mensen en objecten die ons in gevaar kunnen brengen, te vermijden", zegt Justin Feinstein. "Het is opmerkelijk dat deze vrouw nog in leven is."
De onderzoekers geloven dat de studie kan leiden tot betere behandelingen voor posttraumatische stress en andere angststoornissen. "Het voorbije jaar heb ik oorlogsveteranen behandeld die aan posttraumatische stress lijden", zegt Feinstein. "Hun leven wordt gedomineerd door angst en ze zijn vaak niet in staat hun huis te verlaten door de voortdurende aanwezigheid van angstgevoelens. Het uitschakelen van de amygdala biedt mogelijk een oplossing."

Over de zaak werd gerapporteerd in het vakblad Current Biology.

Lees meer over:

Onze partners