"Andere levensstijl voorkomt Alzheimer niet"

15/06/10 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:57

Het advies dat dokters geven om Alzheimer te voorkomen of te vertragen, kan volgens nieuw Amerikaans onderzoek niet helemaal hard gemaakt worden. Voorgaande studies zouden te weinig bewijzen bevatten dat een andere levensstijl effectief helpt tegen de geheugenziekte, zo meldt het weekblad Time.

"Andere levensstijl voorkomt Alzheimer niet"

© Reuters

Door de opmerkelijke stijging van het aantal Alzheimer-patiënten in de Verenigde Staten - vooral omdat mensen steeds langer leven - bestuderen wetenschappers al jaren de oorzaken van de geheugenziekte. Zo zouden geestelijke activiteiten zoals kruiswoordraadsels en puzzels oplossen, een Mediterraans dieet en sporten manieren zijn om de ziekte te voorkomen of te vertragen.

Een onafhankelijk regeringsorgaan, de National Institutes of Health (NIH), kreeg nu de opdracht om alle bestaande studies over Alzheimer tussen 1984 en 2009, in totaal 165, opnieuw te bestuderen. De onderzoekers van de Duke University in North Carolina menen in het medische blad Annals of Internal Medicine dat de bewijzen dat een bepaalde levensstijl de ziekte zou beïnvloeden, niet doorslaggevend zijn. De vorsers waren, naar eigen zeggen, zelfs geschrokken door de zwakheid van de bewijzen in de studies. De huidige aanwijzingen die dokters aan hun patiënten geven, zouden dus niet gestaafd zijn op harde wetenschappelijke argumenten.

De NIH benadrukken echter wel dat ook zij geen waterdichte conclusies kunnen trekken uit hun onderzoek. Het nieuwe onderzoek dient dus niet als officiële aanbeveling voor de regering maar eerder als richtlijn voor dokters die hun patiënten willen adviseren over de bewijskracht van de voordelen van een bepaalde levensstijl.

En hoewel de onderzoekers zeggen dat de bewijzen niet sterk genoeg zijn, geven ze ook mee dat het tegenovergestelde hiermee evenmin bewezen is. De oorspronkelijke adviezen opvolgen heeft dus absoluut geen kwalijke gevolgen.

Toch zijn er zaken die in beide studies overeenkomen. Zo kunnen roken, diabetes, depressie en genetische variaties wel degelijk voor een geestelijke achteruitgang zorgen.

Om te achterhalen hoe men Alzheimer kan voorkomen, is volgens de onderzoekers meer onderzoek op lange termijn nodig.

Lees meer over:

Onze partners