Amper 1 procent van alle mensen met psychiatrische problemen in Noord-Oeganda krijgt hulp

© Reuters
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

In ontwikkelingslanden kunnen bewegingsprogramma’s bijdragen tot de behandeling van psychische problemen.

Wereldwijd sterven mensen met een geestelijke aandoening gemiddeld 14 jaar vroeger dan anderen. Volgens The Lancet Psychiatry loopt dat verschil in ontwikkelingslanden zelfs op tot 27 jaar. In diezelfde landen hebben mensen met psychiatrische problemen ook drie keer meer kans op lichamelijke problemen als artritis en hart- en vaatziekten. Dat leert een studie onder leiding van kinesitherapeut Davy Vancampfort van de KU Leuven, waarvan de resultaten verschenen in Psychological Medicine.

Eenvoudige programma’s om mensen meer te laten bewegen kunnen een groot effect hebben

De verhoogde kans zou mee volgen uit een gebrek aan beweging. Vancampfort trok voor veldonderzoek naar het noorden van Oeganda. Daar woedde tot tien jaar geleden een burgeroorlog die heel wat mensen heeft getraumatiseerd. Vancampfort stelde er vast dat patiënten soms wat medicatie krijgen maar meestal aan hun lot worden overgelaten. Als ze al een psychiater durven aan te spreken, worden ze in het beste geval afgesnauwd. In het slechtste geval worden ze in elkaar geslagen.

In African Health Sciences hebben Vancampfort en zijn Oegandese collega’s verslag uitgebracht. Ondanks het enorme stigma op psychische problemen in de regio, rapporteerde een kwart van de ondervraagden er depressieve symptomen. Desondanks krijgt amper 1 procent van alle mensen met psychiatrische problemen hulp.

Vancampfort besluit dat in zo’n context eenvoudige programma’s om mensen meer te laten bewegen een groot effect kunnen hebben: ze kunnen de psychische en lichamelijke gezondheid verbeteren. Hij hoopt dat instanties voor ontwikkelingssamenwerking meer zullen inzetten op die eenvoudige aanpak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content