Amerikaanse vlag wappert 40 jaar later nog steeds op de maan (Foto's)

30/07/12 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:57

Een lang onopgeloste vraag is van de baan: wappert de Amerikaanse vlaag vier decennia nadat de laatste astronauten er waren nog steeds op maan?

Amerikaanse vlag wappert 40 jaar later nog steeds op de maan (Foto's)

© NASA

Uit nieuwe beelden van de Amerikaanse maansatelliet Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zou blijken dat 5 van de 6 vlaggen die ooit op de maan zijn geplant door Amerikaanse astronauten nog steeds overeind staan.

Volgens Amerikaanse wetenschappers zijn op de nieuwe gedetailleerde beelden van de NASA de schaduwen die de vlaggen op het oppervlak werpen duidelijk te zien. Een bewijs dat de vlaggen nog steeds aan hun stokken hangen.

Tijdens de zes Amerikaanse maanlandingen lieten de astronauten Amerikaanse vlaggen achter als symbool van de wetenschappelijke prestaties van hun land. De eerste missie was Apollo 11 op 20 juli 1969 waarbijNeil Armstrong de woorden 'one small step for man, one giant leap for mankind' uitsprak. De laatste maanlanding gebeurde op 14 december 1972 met de Apollo 17.

Harde omstandigheden

'Uit de beelden van de LROC is het bewezen dat de Amerikaanse vlaggen nog steeds overeind staan, behalve die van Apollo 11', aldus onderzoeker Mark Robinson. Volgens astronaut Buzz Aldrin werd de vlag inderdaad weg gekatapulteerd toen de maanlander opnieuw vertrok. Wat er met de overige vijf was gebeurd, was niet bekend.

'Persoonlijk was ik wel wat verrast dat de vlaggen het harde ultraviolet licht en de temperaturen op het maanoppervlak overleefd hebben. Maar hoe ze eruit zien, dat is een andere vraag', zo schrijft Robinson.

De omstandigheden om het maanoppervlak zijn hard. Temperaturen variëren er tussen 100 en -160 graden Celsius.

De Amerikaanse missies naar de maan blijven de enige bemande vluchten die ooit op een hemellichaam zijn geland.

De Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), die op 18 juni 2009 gelanceerd werd, heeft als taak het maanoppervlak in hoge resolutie in kaart te brengen om eventuele toekomstige landingsplaatsen te kunnen identificeren. (TE)

Lees meer over:

Onze partners