Alternatieve Nobelprijs eert de fysica van de paardenstaart

21/09/12 om 10:59 - Bijgewerkt om 10:59

Aan de Harvard-universiteit zijn de Nobelprijzen uitgereikt voor grappig en/of al dan niet nutteloos wetenschappelijk onderzoek.

Alternatieve Nobelprijs eert de fysica van de paardenstaart

De Ig-Nobelprijzen zijn officieel bedoeld voor wetenschappers die met hun onderzoek "mensen eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten". Niemand minder dan laureaten van de echte Nobelprijzen reiken ze uit.

Psychologie

Nederland heeft dit jaar twee keer prijs. Anita Eerland, Rolf Zwaan en een Peruaanse collega scoren in het wetenschapsdomein Psychologie met hun studie "Leun naar links en de Eiffeltoren lijkt kleiner".

Anatomie

Frans de Waal geldt als een kei in de Anatomie. Hij ontdekte dat chimpansees soortgenoten individueel kunnen herkennen dankzij foto's van hun kont.

Akoestica

Twee Japanners vonden een machine uit die een nachtmerrie kan zijn voor wie graag babbelt. Het ding zorgt ervoor dat babbelaars hun uitgesproken woorden met een lichte vertraging te horen krijgen. Goed voor de prijs in de Akoestica en voor de stilte.

Chemie

Johan Petterson uit Zweden vlooide uit waarom in sommige huizen in de Zweedse stad Anderslöv het haar van de mensen groen werd. Pure Chemie.

Fysica

Nog harig is de prijs voor Fysica. Een Brit en een Amerikaan berekenden het evenwicht tussen de krachten die zorgen voor de vorm en bewegingen van een menselijke paardenstaart.

Vloeistoffendynamica

Amerikaans-Canadees-Russisch onderzoek excelleerde in het domein Vloeistoffendynamica, want het ging na wat er met koffie gebeurt als iemand met een kop van het zwarte vocht rondstapt.

Literatuur

De Literatuurprijs ging niet naar een wetenschapper maar naar het Amerikaanse Rekenhof voor het in mei 2012 "publiceren van een rapport omtrent rapporten omtrent rapporten die het opstellen aanbevelen van een rapport omtrent het rapport omtrent rapporten aangaande rapporten", zo rapporteert de website van de Ig-Nobelprijzen . Begrijpt u het nog? (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners