Alle cholera in de wereld vindt zijn oorsprong in de Baai van Bengalen

© Reuters

Alle cholera die vandaag in de wereld te vinden is, vindt zijn oorsprong in een stam van de besmettelijke bacterie die ongeveer veertig jaar geleden in de Baai van Bengalen ontstond.

Alle cholera die vandaag in de wereld te vinden is, vindt zijn oorsprong in een stam van de besmettelijke bacterie die ongeveer veertig jaar geleden in de Baai van Bengalen (in Azië, langs de kusten van Indië en Bangladesh) ontstond.
Van daaruit veroverde de bacterie de wereld, in verschillende golven. Ze besmet elk jaar 3 tot 5 miljoen mensen, vooral op plaatsen met erbarmelijke hygiënische omstandigheden, en veroorzaakt jaarlijks meer dan honderdduizend doden. Er wordt daarom terecht van een pandemie gesproken.

De route die de bacterie gevolgd heeft, kon bepaald worden aan de hand van de analyse van het genetisch materiaal van bacteriestalen uit honderden patiënten uit de hele wereld. Volgens het wetenschappelijke topvakblad Nature kon zo zelfs aangetoond worden dat de bacterie al in 1982 weerstand verwierf tegen de belangrijkste antibiotica die de mens als wapen tegen de epidemie inzette. Die weerstand maakte een nieuwe en grote golf van verspreiding vanuit de oorspronkelijke broeihaard mogelijk.

De verspreiding van de ziekte zou sterk steunen op menselijke migratie. De mens neemt de bacterie dus mee. Ze verspreidt zich via uitwerpselen, en omdat ze zware diarree veroorzaakt kan ze zich onderweg gemakkelijk in vele gemeenschappen nestelen. Alleen waterzuivering en goede hygiëne kunnen de ziekte efficiënt counteren. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content