Afgedankte VS-satelliet ter grootte van bus ploft vrijdag op Aarde

22/09/11 om 16:04 - Bijgewerkt om 16:04

Wetenschappers kunnen echter niet voorspellen waar de brokstukken van de Amerikaanse onderzoekssatelliet UARS zullen neerkomen.

Afgedankte VS-satelliet ter grootte van bus ploft vrijdag op Aarde

© Reuters

De kamikazeduik van UARS zpu vrijdagavond of zaterdagochtend Belgische tijd plaatsvinden. De exacte plaats en tijdstip zijn nog onzeker. Wel weet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nu al dat het tuig dan niet boven Amerika zal passeren. Het risicogebied bevindt zich tussen 57 graden noorder- en zuiderbreedte, waar België zich in bevindt.

Volgens Russische deskundigen zal het restant vrijdag om 22.05 uur Belgische tijd in de Stille Oceaan ploffen, niet ver van Papoea-Nieuwe-Guinea. Ook de NASA gaat ervan uit dat het ruimteschroot wellicht in een oceaan zal smakken.

0,03 procent
Het zowat zes ton wegend tuig ter grootte van een bus zal bij de duik in de atmosfeer uiteenrijten, maar niet helemaal opbranden. Het risico dat mensen door neervallende brokstukken gewond raken, is "0,03 procent", beklemtoont de NASA evenwel. Wie een brokstuk vindt, mag het niet aanraken en moet de politie verwittigen.
De UARS ("Upper Atmosphere Research Satellite") werd in 1991 gelanceerd om de ozonlaag rondom onze planeet te bestuderen. De metingen stopten in 2005. Sindsdien is de kunstmaan niet meer operationeel. Manoeuvreren is niet meer mogelijk want de brandstof is op.

Sedert de start van de ruimtevaart eind jaren vijftig is er nooit bevestigde schade geweest bij het op Aarde neerploffen van ruimteschroot. Heiner Klinkrad van het Europese Ruimtevaartbureau ESA schat de jaarlijkse kans dat één iemand ernstig wordt gewond door een neerkomend stuk ruimteschroot 1 op 100 miljard. 90 procent van onze planeet is dan ook onbewoond.

De NASA heeft in 2002 een audit laten doen naar terugkerende satellieten. Op een mastodont van 5.668 kilo zou 532 kilo de duik overleven, of 26 objecten.Beelden van de vallende satelliet.


Lees meer over:

Onze partners