Ademtest kan mogelijk kanker opsporen

11/08/10 om 15:41 - Bijgewerkt om 15:41

Wetenschappers hebben een ademtest ontwikkeld die kanker kan opsporen en bovendien een onderscheid kan maken tussen de vier meest voorkomende vormen van kanker.

Ademtest kan mogelijk kanker opsporen

Uit een kleine, maar succesvolle studie, die gepubliceerd werd in het British Journal of Cancer, blijkt dat een prototype van de ademtest niet alleen kanker kan opsporen maar ook een onderscheid kan maken tussen de vier meest voorkomende varianten van de ziekte: longkanker, darmkanker, borstkanker en prostaatkanker.

Wanneer kanker groeit, stoten de cellen chemische bestanddelen uit die met behulp van sensoren kunnen worden gedetecteerd.

De onderzoekers van het technisch instituut Technion in Israël deden de test bij 177 vrijwilligers, onder wie enkele kankerpatiënten. De leeftijd, geslacht en levensstijl van de patiënt hadden geen invloed op de resultaten van de test.

Grotere kans op herstel

Een grotere studie moet nu uitmaken of de test ook kankers kan opsporen waarvan de diagnose nog niet eerder werd gesteld.

Dankzij de test zullen in de toekomst meer kankers kunnen worden opgespoord. Een vroege ontdekking van kanker betekent dat de ziekte in een vroeg stadium kan worden behandeld en de kansen op herstel groter zijn.

"Deze studie toont aan dat een "elektronische neus" een gezonde adem van een zieke adem kan onderscheiden, en dat er verschillen tussen de soorten kankers worden gedetecteerd", aldus professor Abraham Kuten van Technion. "Als we deze voorlopige resultaten kunnen bevestigen met diepgaande studies, dan kan deze nieuwe technologie een eenvoudig instrument worden om een vroege diagnose te stellen", zo luidt het verder.

Lees meer over:

Onze partners