‘Adam’ blijkt dan toch nog niet zo oud te zijn

Adam en Eva © Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Onze meest gemeenschappelijke mannelijke voorouder, ‘Adam’, krijgt eindelijk duidelijkheid over zijn geboortedag.

De man die in de wetenschap bekend staat als ‘Y-chromosomale Adam’ of ‘Genetische Adam’ zou zo’n 209.000 jaar geleden op aarde rondgelopen hebben en dus rond hetzelfde tijdstip als zijn ‘Mitochondriale Eva’ geleefd hebben. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Sheffield in de European Journal of Human Genetics.

‘We kunnen met enige zekerheid stellen dat de modern mens zo’n 200.000 jaar geleden verscheen in Afrika’, aldus Eran Elhaik van de universiteit van Sheffield, een van de auteurs van de studie.

‘Y-chromosomale Adam’ en Mitochondriale Eva’ zijn onze meest recente gemeenschappelijke voorouders. Aangenomen wordt dat een groot deel van de mensen afstammen van deze twee individuen. Over de oorsprong en de evolutie van Adam en Eva of zelfs over het feit of ze wel op hetzelfde tijdstip leefden, bestaat echter nog altijd heel wat onduidelijkheid.

Bijna dubbel zo oud

De bevindingen van de nieuwe studie spreken vorig onderzoek van de universiteit van Arizona uit februari 2013 tegen waarin de voorouder van de mannelijke mens 338.000 jaar geleden gesitueerd werd, lang voor de eerste moderne mensen zo’n 200.000 jaar geleden verschenen en ook veel ouder dan Eva.

De nieuwe studie spreekt ook tegen dat het Y-chromosoom ontstond als gevolg van een kruising van Homo sapiens-vrouwtjes en mannen van een andere Hominini-soort.

Uit een andere recente studie van de Stanford University School of Medicine bij 69 mannen van over de hele wereld blijkt dat ‘Y-chromosomale Adam’ op aarde rondliep tussen 12.000 en 156.000 jaar geleden en zijn Eva zo’n 99.000 tot 148.000 jaar geleden leefde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content