Abu Dhabi plant 's werelds grootste zonnecentrale

10/06/10 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:00

Abu Dhabi wil de internationale hoofdstad van hernieuwbare energie en duurzame ontwikkeling worden.

Abu Dhabi plant 's werelds grootste zonnecentrale

© Reuters

Het emiraat Abu Dhabi, die dankzij zijn gigantische oliereserves wel eens de rijkste stad ter wereld wordt genoemd, heeft de ambitie om ook de internationale hoofdstad van de hernieuwbare energie te worden.

Het Franse Total en Spaanse Abengoa gaan in samenwerking met Abu Dhabi de grootste zonnecentrale ter wereld bouwen in de woestijn.

"We hebben een consortium geselecteerd, gevormd uit Total en Abengoa Solar, als partner voor de bouw en het doen functioneren van Shams 1, de grootste zonnecentrale ter wereld en de eerste in zijn genre in het Midden-Oosten", aldus het alternatieve energiebedrijf Masdar.

"We zijn op de goede weg om van Abu Dhabi de belangrijkste bron en de internationale hoofdstad van hernieuwbare energie en duurzame ontwikkeling te maken", zei sultan al-Jaber, topman van Masdar, tijdens een persconferentie in Abu Dhabi.

De bouw van de centrale, die een capaciteit zal krijgen van 100 megawatt, moet starten in het derde kwartaal van 2010 en in ongeveer twee jaar tijd klaar zijn. De kostprijs van het project wordt op 600 miljoen dollar geraamd. Masdar krijgt 60 procent in handen van het project, Total en Abengoa elk 20 procent.

Ecostad
Abengoa bouwde al vier zonnecentrales, waaronder die van Sanlucar La Mayor, vlakbij Sevilla. De technologie maakt gebruik van spiegels die het zonlicht reflecteren richting zonnetorens, gevuld met water. Dankzij de gereflecteerde warmte ontstaat er stoom, die op zijn beurt wordt omgezet in energie.

Masdar is momenteel ook al bezig met de constructie van 's werelds eerste volledig klimaatneutrale 'ecostad', al zou het project naar verluidt te kampen hebben met financiële moeilijkheden.

De ecostad van Abu Dhabi

Lees meer over:

Onze partners