Aardbeving Japan was zelfs te horen in de ruimte

11/03/13 om 09:27 - Bijgewerkt om 09:26

De effecten van de zeebeving nabij Japan op 11 maart 2011 was zo sterk dat ze zelfs voelbaar waren in de ruimte, zo blijkt uit onderzoek.

Aardbeving Japan was zelfs te horen in de ruimte

© ESA

Wetenschappers melden in het vakblad Geophysical Research Letters dat de beving met een kracht van 9.0 op de schaal van Richter twee jaar geleden in Japan een geluidsgolf door de atmosfeer stuurde die werd opgepikt door de ultragevoelige instrumenten van de GOCE-satelliet op een afstand van 255 km boven de Aarde, zo schrijft de BBC.

Het is al langer geweten dat zware aardbevingen akoestische golven met een zeer lage frequentie genereren, oftewel infrageluid. Dit is een geluid dat door het menselijk gehoororgaan niet meer als geluid kan worden waargenomen en geassocieerd wordt met vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, meteoren en stormen. Er bestaan aanwijzingen dat walvissen en olifanten communiceren aan de hand van infrageluid.

De GOCE-satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA botste zo'n 30 minuten na de aardbeving boven de Stille Oceaan op de geluidsgolf en nog eens 25 minuten later terwijl het over Europa bewoog.

Geen enkel ruimtetuig had dit soort geluid ooit eerder geregistreerd, tot nu. "We hadden eerder al gezocht naar dergelijke signalen met andere satellieten, maar hadden het nog nooit opgemerkt. Wellicht komt dat omdat je daarvoor een ongelooflijk fijn instrument voor nodig hebt", zegt Dr Rune Floberghagen van de ESA. "De versnellingsmeters van de GOCE zijn zo'n 100 keer gevoeliger dan eender welk voorgaand instrument. We ontdekten de akoestische golf niet een keer, maar zelfs twee keer."

GOCE moet driedimensionale gegevens over het zwaartekrachtveld van de Aarde verzamelen. Deze moeten toelaten om de meest nauwkeurige kaart van het zwaartekrachtveld van de Aarde op te stellen. In november wordt de GOCE-satelliet terug naar de Aarde gehaald.

De aardbeving en de daaropvolgende verwoestende tsunami in Japan maakte precies twee jaar geleden 15.000 doden.

Aangespoord door de positieve resultaten van het onderzoek naar infrageluiden, zijn wetenschappers nu van plan om te bestuderen of er ook een infrageluid geregistreerd werd toen een asteroïde onlangs de atmosfeer binnedrong boven de Russische stad Chelyabinsk. (TE)

Lees meer over:

Onze partners