‘Aardbeving in Nepal gevolg van schok in 1934’

© Reuters

De krachtige aardbeving in Nepal is geen echte verrassing. De schok is volgens geologen een gevolg van de laatste zware aardbeving op de breuklijn in 1934. Opvallend is wel dat het bestaan van dat ‘opvolgingseffect’ pas enkele weken geleden werd aangetoond.

Dat een grote aardbeving in de regio verwacht werd, hoeft op zich niet te verbazen. Nepal ligt op een belangrijke breuklijn van twee tectonische platen. Dat er zich zware bevingen kunnen voordoen, was dus geweten. Wanneer precies de volgende schok zich zal voordoen – binnen pakweg één, tien of vijftig jaar – is echter zeer moeilijk te bepalen.

‘Opvolgingseffect’

Opmerkelijk is wel dat de aardbeving van zaterdag volgens geologen het patroon volgde als een ‘duo’ van zware bevingen zo’n 700 jaar geleden. Ze geloven dat de recente schok te wijten is aan een soort ‘opvolgingseffect’ van spanning die langs de breuklijn loopt.

Het waarschijnlijke bestaan van dit effect werd pas onlangs ontdekt door een team onder leiding van Laurent Bollinger van het onderzoeksagentschap CEA in Frankrijk. Tijdens veldonderzoek in Nepal legden zij een historisch patroon bloot. Bollinger stelde zijn bevindingen twee weken geleden voor aan de Nepal Geological Society, meldt de BBC.

700 jaar

Bollinger en zijn team ontdekten dat het deel van de breuklijn waarop het epicentrum van de aardbeving van zaterdag lag, al heel lang niet meer had bewogen. ‘We toonden aan dat deze breuklijn niet verantwoordelijk was voor de aardbevingen van 1505 en 1833, de laatste keer dat ze bewoog was waarschijnlijk in 1344,’ zegt hij.

'Aardbeving in Nepal gevolg van schok in 1934'
© Reuters

Eerder hadden de wetenschappers ontdekt, op basis van houtskool in de grond, dat er zich op een ander deel van de breuk ten oosten van Kathmandu zware aardbevingen hadden voorgedaan in 1255 en 1934.

Bij een zware aardschok komt het vaker voor dat de spanning verder langs de breuklijn opbouwt en dat is vermoedelijk gebeurd in 1255. In de volgende 89 jaar is die spanning gegroeid in het westelijke segment van de breuk, wat leidde tot de schok in 1344. Op dezelfde manier is de jongste beving het gevolg van die van 1934 – 81 jaar geleden dus.

Het team van Bollinger waarschuwt bovendien voor meer natuurgeweld. ‘De eerste berekeningen tonen aan dat de schok van zaterdag (met een kracht van 7,8 op de Schaal van Richter, nvdr.) wellicht niet zwaar genoeg was en er nog spanning opgeslagen zit. We moeten ons voorbereiden op nog een grote aardbeving in de komende decennia.’

‘Erger voorkomen’

Volgens professor Marc De Batist, geoloog aan de UGent, was Nepal redelijk goed voorbereid. ‘Het had nog erger kunnen zijn,’ zei hij in De ochtend op Radio 1. ‘Er zijn de jongste jaren striktere bouwcodes toegepast en noodapparatuur geïnstalleerd.’

Het dodental van de aardbeving is intussen gestegen tot meer dan 3.200 en zal vermoedelijk nog verder blijven oplopen.(KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content