Aardbeien worden nóg lekkerder

27/12/10 om 14:42 - Bijgewerkt om 14:42

Wetenschappers hebben de genetische code ontrafeld van zowel de aardbei als de chocolade waarin ze gedipt wordt.

Aardbeien worden nóg lekkerder

Een internationaal team van onderzoekers heeft het genoom van de wilde aardbei blootgelegd. Het onderzoek van de aardbei, die nauw verwant is met de appel, perzik, peer en framboos, zou telers kunnen helpen om nieuwe, smaakvollere varianten van deze fruitsoorten te ontwikkelen.

Volgens een studie die werd gepubliceerd In het magazine Nature Genetics heeft de wilde aardbei zo'n 35.000 genen, dat is zo'n 1,5 keer het aantal van de mens, die 20.000 tot 25.000 genen heeft.

"De ontdekking kan leiden tot verbeterde soorten, vooral bij de commerciële aardbeien", zegt Todd Mockler van de Oregon State University, een van de onderzoekers van het Amerikaanse team. "Het kan ervoor zorgen dat het fruit beter ruikt, beter smaakt en er beter uitziet, beter de warmte verdraagt, beter bestand is tegen ziektes en beter bewaard blijft." Kortom, de 'superaardbei' is op komst.

Chocolade

In een andere studie in hetzelfde magazine zeggen Franse onderzoekers dat ze bijna het volledige genoom van de Criollo-boom, die verantwoordelijk is voor 's werelds beste en fijnste chocolade, in kaart hebben gebracht. Zo'n 76 procent van het genoom werd blootgelegd. Die 29.000 genen moeten bijdragen om de cacaoboom, die gevoelig is voor ziektes, te verbeteren en de chocolade nog smaakvoller te maken. In het genoom werden ook de genen ontdekt die betrokken zijn bij de productie van cacaoboter, een substantie die ook in de cosmetica wordt gebruikt.

Lees meer over:

Onze partners