Aantal malariadoden wereldwijd zwaar onderschat

06/02/12 om 15:27 - Bijgewerkt om 15:27

Malaria zou vorig jaar 1,2 miljoen levens hebben geëist, tweemaal zoveel als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangeeft.

Aantal malariadoden wereldwijd zwaar onderschat

© Reuters

Volgens het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet is het aantal malariadoden wereldwijd zwaar onderschat. Vooral het aantal volwassenen dat aan de ziekte sterft, wordt onderschat, zeggen de onderzoekers.

Zo ligt het aantal malariadoden in India wellicht veertig keer hoger dan altijd is aangenomen. Een nieuw onderzoek komt aan meer dan 40.000 doden per jaar. In Afrikaanse landen vallen de meeste malariadoden, maar buiten Afrika is India het land dat het zwaarst wordt getroffen.

Volgens de Lancet-studie stierven vorig jaar 46.800 Indiërs aan malaria. De officiële cijfers liggen veel lager: 1023 doden in 2010 en 430 vorig jaar. Een van de problemen met officiële statistieken is dat ze uitgaan van ziekenhuiscijfers, zegt Christopher Murray, hoogleraar aan het Institute for Health Metrics and Evaluation in Washington, de coördinator van het Lancet-onderzoek. "De meeste mensen die het ziekenhuis bereiken, worden behandeld. Het zijn diegenen die het ziekenhuis niet bereiken, die sterven."

Padam Singh Pradhan, voormalig hoofd van de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek, is voorzitter van een zestienkoppig wetenschappelijk comité dat in opdracht van de regering de verspreiding van malaria overheid heeft onderzocht.

Het comité heeft zijn materiaal onlangs aan de overheid bezorgd, zegt Pradhan. Over enkele weken wordt het onderzoek afgerond. Dan worden de nieuwe cijfers officieel bekend gemaakt. (IPS/TE)

Lees meer over:

Onze partners