7 manieren waarop Mars de mens zal doden

NASA maakte bekend dat de 'Mars Reconnaissance Orbiter' sporen heeft gevonden van water dat in de zomer van kliffen en kratermuren stroomt. © Reuters

De spectaculaire vondst van vloeibaar water en een binnenkort uit te komen Hollywoodfilm over ‘de meest hippe planeet van het moment’ doet de mens al dromen van een heel nieuwe, spannende wereld.

Toch mogen we in al ons enthousiasme niet vergeten dat Mars een harde en wrede wereld is. En hoewel het sturen van mensen naar de Rode Planeet niet enkel en alleen meer een grote, maar ook een haalbare droom geworden is, mogen we onszelf niets wijsmaken, zo schrijft Time Magazine. De plek is uiterst dodelijk. Dit zijn enkele van de zaken die het leven op Mars – en de tocht ernaar toe – bijzonder riskant maken.

1. De straling

Er zijn twee soorten straling op Mars die de toekomstige Marspioniers op een lange missie zullen overvallen: zonne-energetische deeltjes en kosmische stralen. En beide betekenen ellende zoals de aantasting van de hersenen en het zenuwstelsel. De 180 dagen durende trip naar Mars zou astronauten blootstellen aan 15 keer de jaarlijkse stralingslimiet voor arbeiders in een kerncentrale. Een verblijf op Mars van 500 dagen zou er nog eens een dergelijke hoeveelheid aan toevoegen. En dan is er nog de trip terug naar huis.

2. De temperatuur

De gemiddelde temperatuur op Aarde is een aangename 14 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur op Mars? Een verlammende -63 graden Celsius. Toch bereiken de Martiaanse temperaturen in de zomer al eens een 30 graden. Maar dat is meestal op de middag, en op de evenaar. Dus, raak er maar niet te veel aan gewend.

3. De atmosfeer

Van een atmosfeer is op Mars niet echt sprake. En wat er al van is, zou ons niet echt bevallen. De atmosfeer op Mars bestaat voor 96 procent uit giftig koolstofdioxide en daarnaast argon, stikstof en enkele andere gassen. De atmosfeer op Aarde is ook 100 keer dikker dan op Mars.

4. De zwaartekracht

De zwaartekracht zou moeten meevallen. Die is namelijk nog geen 40 procent van de zwaartekracht van de Aarde. Maar het menselijk lichaam is gemaakt om te functioneren bij een zwaartekracht zoals die op Aarde en zonder die kracht beginnen alle menselijke functies zoals skelet, spieren en hart uit elkaar te vallen. Lange tijd in een toestand van verminderde zwaartekracht verblijven, veroorzaakt bijvoorbeeld osteoporose en een verlies aan spiermassa.

5. De slechteriken

Een van de hoofdredenen waarom de mens Mars wil exploreren is de zoektocht naar tekenen van leven. Maar wat als we er microben ontdekken die dodelijk voor ons blijken te zijn? In het Apollo-tijdperk waren ruimtebacteriën ook al een reden tot ongerustheid. Zo moest de crew van de eerste drie maanlandingen na hun terugkeer 21 dagen in medisch quarantaine verblijven.

6. De infrastructuur

Veel Marsplannen spreken van het kweken van voedsel in Martiaanse serres. Maar de vochtigheidsgraad is moeilijk te controleren en de planten zouden zoveel zuurstof vrijgeven dat er mogelijk ontploffingen zouden voorvallen. En dan wordt er nog geen rekening gehouden met een panne in de infrastructuur. Uit een haalbaarheidsstudie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) blijkt dat in het beste geval de Marsastronauten hooguit 68 dagen kunnen overleven.

7. De geest

Wat met de geïsoleerde omgeving, de nabijheid van slechts enkele andere astronauten en de eenzaamheid zonder land in zicht te hebben? Voor Marsreizigers zou de Aarde immers slechts een van de vele lichtjes aan de nachtelijke hemel zijn, een beangstigend idee. Een acht maanden lange reis naar Mars zou dus een grote uitdaging betekenen voor de geestelijke gezondheid van de mens. En niet te vergeten het 500 dagen lange verblijf op de planeet zelf en de terugkeer van acht maanden. (TE)

Lees ook: Wie naar Mars reist, zal er ook sterven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content