57 oude graftombes ontdekt in Egypte

25/05/10 om 14:58 - Bijgewerkt om 14:58

Archeologen hebben een labyrint van duizenden jaren oude Egyptische graftomben blootgelegd in Lahoun nabij Fayoum, zo'n 100 km ten zuiden van Cairo

57 oude graftombes ontdekt in Egypte

© Epa

De meeste van de 57 gevonden graftombes bevatten een mummie en een beschilderde houten sarcofaag.

Het oudste graf dateert van 2.750 voor Christus tijdens de periode van de eerste en tweede dynastie. Twaalf graven behoren tot de 18e dynastie die van 1.550 tot 1.292 voor Christus over het land regeerde.

Volgens de Egyptische hoogste raad voor antiquiteiten zal de ontdekking een nieuw licht werpen op de oude Egyptische religies.

Tocht naar het hiernamaals

De mummies van de 18e dynastie zijn bedekt met linnen dat versierd is met religieuze teksten uit het Boek der Doden en met scènes waarin oude Egyptische goden de hoofdrol spelen.

Het Boek der Doden bevat een collectie hymnen en instructies die de doden moesten begeleiden op hun tocht naar het hiernamaals. In een bepaalde scène wordt het hart van de overleden op een weegschaal afgewogen tegen de veer van de waarheid. Wanneer het hart lichter woog dan de veer, werd de overleden toegelaten tot het hiernamaals. In het andere geval werd de dode verscheurd door monsters.

Aangenomen wordt dat de oude Egyptenaren geloofden dat deze religieuze teksten de overledenen hielpen om de onderwereld over te steken naar het hiernamaals.

Lees meer over:

Onze partners