5 verrassende feiten over vloeken

Vloeken © Istock

Vloeken lucht niet alleen op, het verzacht ook de pijn en kan sociale interactie in de hand werken. 5 verrassende weetjes over een scheldtirade.

1. Vloeken raakt meer en meer ingeburgerd

Hoewel het moeilijk is om na te gaan hoe vaak er wordt gescholden in het openbaar, onder meer omdat de definitie van vloeken wijzigt en omdat mensen hun gedrag aanpassen als ze weten dat ze geobserveerd worden, ontdekte psychologe Kristin Jay dat burgers anno 2014 meer vloeken dan in het verleden.

De Amerikaanse psychologe en haar echtgenoot Thimothy bestuurden een groep Amerikaanse tieners en hun woordgebruik en vergeleek hun vloekgedrag met resultaten uit 1986. Het aantal scheldwoorden steeg aanzienlijk. Jay duidt onder meer de media aan als verantwoordelijke: ‘we worden steeds meer blootgesteld aan scheldwoorden die we dan ook overnemen. Vooral jongeren zijn door de opmars van kabeltelevisie, internet en sociale media vatbaar voor deze “vuile woorden”.’

2. Verzacht de pijn

Wanneer iemand zich bezeert, is de eerste reflex luid vloeken. Het lucht niet alleen op, het verzacht ook de pijn, stelde Richard Stephens van de Kale Universiteit in Groot-Brittannië vast. Bij een onderzoek werden proefpersonen onderverdeeld in twee groepen. De ene groep personen mocht vloeken terwijl ze een glas ijs vasthielden, de andere groep niet. De resultaten waren duidelijk, de groep die wel mocht vloeken kon het ijs langer vasthouden.

Al zijn er ook beperkingen. Uit een vervolgonderzoek bleek dat bij mensen die geregeld vloeken in het gewone leven, de pijn minder werd verzacht indien ze een scheldtirade afstaken.

3. Sociale interactie

In sommige situaties komt iemand die vloekt overtuigender en intenser over, blijkt uit een studie. Nochtans beschouwt iemand die zelf vloekt zichzelf als minder geloofwaardig. Vloeken kan ook het groepsgevoel bevorderen.

Uiteraard zijn er een nog een heleboel formele situaties, waarin vloekennot done is. zoals tijdens een presentatie of een eerste kennismaking.

4. Zweten

Wetenschappers houden ervan om alles onder de loep te nemen. Zo werden in 2011 proefpersonen in een lab erg nauwkeurig bestudeerd toen ze verzocht werden om scheldwoorden uit te spreken. Wat bleek, vloeken activeert een autonoom zenuwgestel waardoor de hartslag omhoog gaat en het lichaam begint te transpireren. Vooral klamme handjes tijdens het vloeken, was een opmerkelijke verschijning.

5. Tourrette

Er zijn enkele neurologische aandoeningen die het vloeken in de hand werken, waaronder de meest bekende: het Tourrette Syndroom. Al hebben de meeste mensen die lijden aan het syndroom geen last van oncontroleerbaar vloekgedrag. Ongeveer 10 tot 15 procent van de patiënten heeft moeite om de stroom van scheldwoorden tegen te houden. Wetenschappers buigen zich al jaren over het fenomeen, maar voorlopig bestaat er nog geen behandeling die Tourette kan genezen. (AVE)

Bron: Vox.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content