5 leuke dingen die u kan doen met DNA-tests

Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Vandaag wordt DNA gebruikt voor allerlei testen – van het bepalen van de vader van een baby tot de mogelijke onschuld van een ter dood veroordeelde. Maar er is meer. Dit zijn vijf leuke dingen die u nog kan doen met DNA-tests.

DNA-onderzoek gaat al terug tot in de late jaren 1860. Friedrich Miescher was toen in 1869 de eerste om ‘nucleïnezuur’ in onze witte bloedcellen te identificeren, wat later bekend werd onder de naam desoxyribonucleïnezuur of DNA.

Vandaag wordt DNA gebruikt voor allerlei testen – van het bepalen van de vader van een baby tot de mogelijke onschuld van een ter dood veroordeelde. Maar er is meer. Dit zijn vijf leuke dingen die u nog kan doen met DNA-tests.

1. Breng uw stamboom in kaart
Een simpele DNA-test kan u in een klap duizenden nieuwe familieleden opleveren. Websites zoals Ancestry.com vergelijken uw DNA met het DNA van mensen over de hele wereld in een databank in de hoop u met onbekende takken van uw stamboom te verbinden. De test kan ook uw genetische etniciteit bepalen.

2. Oude mysteries oplossen
Het meest recente mysterie dat dankzij DNA werd ontrafeld was de begraafplaats van de beruchte Engelse koning Richard III. In een parkeergarage in Leicester werden overblijfselen gevonden van een man met oorlogswonden en een bochel, maar wetenschappers waren pas zeker dat het om de beenderen van Richard III ging toen DNA uit de botten van het skelet overeen bleek te komen met Michael Ibsen, een directe afstammeling van de zus van de koning.

DNA kan duizenden jaren lang bewaard worden op een koude, droge en donkere plaats. Zo hebben wetenschappers zelfs DNA kunnen recupereren van de neanderthalers, die al zo’n 30.000 jaar uitgestorven zijn. Ze hopen hiermee inzicht te krijgen in de evolutie van de mens en, wie weet, ooit de neanderthaler opnieuw tot leven te wekken.

3. Waar komt uw hond vandaan?
Waar komt Blacky zijn krullende staart vandaan? Waarom graaft hij zo graag putten in de tuin?… Uw hond kan het u niet vertellen, maar zijn DNA wel. Dat beweert althans de website WisdomPanel.com die het DNA van uw bastaard vergelijkt met dat van meer dan 190 verschillende rassen om zijn genetische achtergrond te bepalen.

Kattenliefhebbers vragen zich vast af waarom? Wanneer je de natuurlijke neigingen van uw hond beter begrijpt, kan je zijn training, bewegingspatroon en voeding beter afstemmen op zijn behoeftes, aldus de website.

4. De toekomst voorspellen
Wetenschappers kunnen aan de hand van het bloed van de moeder en het speeksel van de vader bij een foetus eventuele afwijkingen van de chromosomen vaststellen die een ziekte kunnen veroorzaken. Zo kan een DNA-tetst onthullen of een ongeboren baby het syndroom van Down heeft. Maar het domein van prenatale genetische tests breidt zich steeds verder uit, zoals het bepalen van mogelijke ontwikkelingsstoornissen. Genetisch onderzoek kan ook risicofactoren ontdekken die u mogelijk van uw ouders hebt geërfd, zoals een hoog risico op borstkanker of darmkanker. Hoewel deze risicofactoren niet betekenen dat u die ziektes ook effectief zult krijgen, kan het op voorhand weten van dergelijke informatie helpen bij het nemen van eventuele voorzorgsmaatregelen.

5. Helpen afvallen
Een steeds groter aantal onderzoekers gelooft dat gewicht verliezen of bijkomen in grote mate bepaald wordt door onze genen. Wetenschappers hebben al verschillende varianten geïdentificeerd die ons voorbestemmen tot zwaarlijvigheid. Maar dat betekent nog niet dat we met z’n allen aan een gepersonaliseerd DNA-dieet moeten. Zwaarlijvigheid mag dan wel enigszins genetisch bepaald zijn, toch blijft onze kennis daarvan beperkt. De wetenschap probeert nog steeds uit te zoeken hoe genetica, voeding en beweging met elkaar gerelateerd zijn om mensen te helpen afvallen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content