11 procent mannelijke studenten heeft alcoholproblemen

04/10/10 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:11

Het overgrote deel van de studenten gaat op een verantwoorde manier met alcohol om, maar toch heeft een vrij aanzienlijk deel van hen alcoholproblemen.

11 procent mannelijke studenten heeft alcoholproblemen

Meer dan elf procent van de mannelijke studenten vertoont kenmerken van problematisch alcoholgebruik, zo blijkt uit een studie van de Universiteit Gent, de Universiteit Antwerpen en de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, die het drugs- en drankgebruik van de Vlaamse studenten in kaart bracht. Toch blijkt dat het overgrote deel van de studenten op een verantwoorde manier met alcohol omgaat.

In 2009 werden 18.543 studenten uit Antwerpen en Gent online bevraagd. "26,9 procent van de mannen (13,4 procent vrouwen) drinkt minstens eens per maand zes glazen alcohol (vier glazen) op twee uur tijd", aldus Dr. Anne Hublet (Ugent). "Die vorm van binge drinken komt het meest voor bij kotstudenten. Bovendien blijkt hoe lager de beginleeftijd, hoe groter de kans op problematisch alcoholgebruik in de studententijd."

Uit de studie bleek dat ruim 92 procent van de studenten het afgelopen jaar alcohol gebruikte met bier als populairste drank.

Cannabis

Nog uit de bevraging blijkt dat 43 procent van de studenten ooit cannabis gebruikte. "Mannen blijken frequentere cannabisgebruikers dan vrouwen, waardoor mannen meer kans hebben op problemen", aldus Hublet. "Eén op drie merkte negatieve gevolgen en bij 17,3 procent wezen indicaties op probleemgebruik." Cannabis blijft de populairste drug tegenover cocaïne (3 procent) en xtc (2,5 procent).

10,9 procent van de studenten gebruikte ooit kalmeer- en slaapmiddelen en 6,9 procent stimulerende medicatie. "Voor de twee soorten medicatie ligt de gebruiksfrequentie veruit hoger in de examenperiode dan anders.

Lees meer over:

Onze partners