10 alledaagse dingen die we te danken hebben aan de ruimtevaart

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Ruimtevaart is minder ver weg dan je denkt. Toestellen waarvan we sommige misschien wel elke dag gebruiken, maken ons het leven een stuk makkelijker dankzij technologie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. Op deze Internationale Dag van de Ruimte zetten we ze op een rij.

1. CT-scan

Wie ooit al eens in een CT-scan is moeten gaan, heeft dat te danken aan de Nasa. Deze kanker opsporende technologie met behulp van röntgenstraling werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie om imperfecties te detecteren in ruimte-onderdelen. De digitale beeldbewerking werd later ook toegepast om scherpere beelden te kunnen maken van de maan.

2. Infrarood oorthermometer

De technologie van de oorthermometer, die veelal in ziekenhuizen wordt gebruikt omdat ze heel snel de temperatuur kan opmeten, is afkomstig van een camera-achtige lens die gebruikt werd om de temperatuur van sterren te meten.

3. Gevriesdroogd eten

In de eerste jaren van de ruimtevaart bestond het eten in de ruimte uit niet meer dan gepureerd voedsel dat in tubes meegenomen werd. Door de jaren heen werd het eten in de ruimte voedzamer en lekkerder. Gevriesdroogd eten of poeders waar er enkel water bij moet, worden nu meegenomen naar de ruimte. Bovendien weegt gevriesdroogd eten een stuk minder en blijft het langer vers, en dat terwijl de voedingswaarde bewaard blijft.

4. De joystick

Alle gamers mogen de Nasa danken op hun blote knieën. De joystick werd voor het eerst gebruikt door de Apollo Lunar Rover, de maanwagentjes die op de laatste Apollo-missies werden meegenomen.

5. Traagschuim

Inderdaad, de Nasa helpt je ook beter slapen. Traagschuim, ook wel Nasa-schuim genoemd, werd in 1966 door de ruimtevaartorganisatie ontwikkeld om tijdens de lancering met de Saturnus V-raket de enorme versnellingskrachten op te vangen door de druk beter over het lichaam te verdelen. Uiteindelijk werd het nooit door de Nasa gebruikt, maar je kent traagschuim vast van de matrassen die verkocht worden onder de merknaam ‘Tempur’.

6. Inlegzooltjes

Inlegzooltjes vinden hun oorsprong bij de designers van de Nasa-boots voor de Apollo-missies. De zootjes werden ontwikkeld om harde schokken te verzachten door kracht om te zetten in vering en ventilatie toe te voegen. Neil Armstrong wandelde dus op de maan met ’s werelds eerste inlegzooltjes. Ook de luchtzolen van bijvoorbeeld Nike Air zijn gebaseerd op Nasa-technologie.

7. Zonnepanelen

Hoe kunnen we een onbemand vliegtuigje op hoge afstand dagen aan een stuk laten vliegen?, vroeg de Nasa zich af. Het antwoord was: haal energie uit de zon. Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn nu een alledaags zicht in het straatbeeld.

8. De Brita-kan

Omdat astronauten geen kraantjeswater hebben in de ruimte, wordt het water gerecycleerd. De waterfilter moet bacteriën uit reeds gebruikt water filteren zodat het opnieuw geconsumeerd kan worden. Een zieke astronaut in de ruimte, als gevolg van bacteriën, is immers geen optie.

9. Fitnesstoestellen

Je ziet ze in sportcentra en bij de fysiotherapeut, maar wist u ook dat fitnesstoestellen werden uitgevonden door de Nasa? Ze werden gebruikt om astronauten fit te houden en spieratrofie te verhinderen in een gewichtloze toestand. Astronauten moeten immers flink trainen wanneer ze in de ruimte vertoeven.

10. Gsm en gps

Als je je geliefde nog eens je liefde verklaart via de gsm, denk dan eens aan de Nasa. Voor de ruimtevaartorganisatie mensen naar de ruimte stuurde, bracht ze eerst een aantal satellieten in een baan rond de Aarde om de ruimte te onderzoeken en die gegevens terug te zenden naar wetenschappers op Aarde. Later werd deze technologie overgenomen door meer dan 200 communicatiesatellieten die ons met onze geliefden verbinden en onze oude landkaarten overbodig maken.

Lees ook: Dirk Frimout: ‘Al wat je kan dromen, kan je ook waarmaken’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content