10, 9, 8, 7, 6, -- Tapes van Apollo 13 vrijgegeven

02/12/10 om 17:16 - Bijgewerkt om 17:16

Wat vertellen ruimtevaarders tegen elkaar tijdens een vlucht? NASA geeft de gesprekken aan boord van haar maanmissies vrij.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de gesprekken aan boord van de mislukte maanmissie Apollo 13 openbaar gemaakt. Ook van de eerste succesvolle maanmissie Apollo 11 uit 1969 worden binnenkort uitgeschreven tapes vrijgegeven op de website spacelog.org.

Op dit moment zijn daar al de transcripties te vinden van gesprekken die werden opgenomen aan boord van twee ruimtemissies: Apollo 13 (1970) en Mercury 3 (1962).

Vooral Apollo 13 is interessant, omdat het om een van de eerste en meest befaamde missies naar de maan gaat. De missie werd voortijdig afgebroken nadat er een zuurstoftank scheurde en de elektrische systemen beschadigd raakten.

In de transcripties staat onder meer te lezen hoe astronaut Jack Swigert het begin van het onheil aan vluchtbegeleider Joseph P. Kerwin meedeelt ("Hey Joe. Jim vertelt dat er een walm van, je weet wel, een brandgeur hangt in het tunnelgedeelte.").

Succesvolle mislukking

In de uitgeschreven tapes staan ook meer triviale conversaties. Zo blijkt dat Swiger vlak na de lancering aan het raden was boven welk land ze zich bevonden. Waarbij leidinggevende Jim Lovell hem er blijkbaar op attent moest maken dat het blauw onder hen wel degelijk water was. Met de hint dat ze zich in de westelijke hemisfeer bevonden, besloot Swigert dat de Apollo 13 hen op dat ogenblik over de Golf van Mexico voerde.

Ondanks de technische problemen slaagden de ruimtevaarders er uiteindelijk in om veilig naar de Aarde terug te keren. 'Een succesvolle mislukking' werd de missie daarom achteraf genoemd.

De NASA heeft aangekondigd dat ze nog meer transcripties van ruimtemissies publiek zal maken. Daarbij onder meer de gesprekken tijdens de Apollo 11-missie uit 1969, die in de eerste succesvolle landing op de maan resulteerde.

Lees meer over:

Onze partners