10.30 uur is de beste tijd voor een kopje koffie

06/11/13 om 16:06 - Bijgewerkt om 16:06

Denkt u dat het beste moment om op gang te komen met een kopje koffie 's morgens vroeg is? Dan hebt u het fout.

10.30 uur is de beste tijd voor een kopje koffie

Haal het beste uit uw koffie © Thinkstock

Wetenschappers hebben ontdekt dat het beste moment van de dag om uzelf uw dagelijkse cafeïneshot toe te dienen tussen 9.30 en 11.30 uur is, zo schrijft de Daily Telegraph. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van het hormoon cortisol, dat de alertheid stimuleert en de interne klok regelt, in het lichaam.

De hoeveelheid cortisol is van nature hoog na het ontwaken en kan tot een uur daarna hoog blijven, met een piek tussen 8 en 9 uur. Volgens de Amerikaanse neurowetenschapper Steven Miller is het daarom beter om pas na deze cortisolpiek aan de koffie te gaan zitten.

Tolerant

Koffie drinken op een moment dat er een grote concentratie cortisol in het bloed aanwezig is, kan voor een cafeïnetolerantie zorgen, net zoals men tolerant kan worden voor pijnstillers. Dat betekent dat iemand een kopje extra sterke koffie nodig heeft om hetzelfde effect te krijgen.

Ook koffie drinken tussen 12 en 13 uur en 17.30 en 18.30 uur heeft geen zin, want ook dan is de concentratie cortisol in het bloed hoog en is men dus van nature alerter. (TE)

Lees meer over:

Onze partners