1 miljard mensen lijden honger

11/10/10 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

De honger in de wereld treft ongeveer een miljard mensen en neemt onrustwekkende proporties aan in een dertigtal landen.

1 miljard mensen lijden honger

© Reuters

Meer dan 1 miljard mensen in de wereld zijn ondervoed. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Hunger Index, die berekend wordt voor 122 ontwikkelingslanden.

Hoewel het aantal ondervoede mensen in de wereld tussen 1990 en 2006 gedaald is, zijn de cijfers de laatste jaren opnieuw gestegen. De wereldwijde voedselprijs en de recessie hebben aan de recente stijging bijgedragen, aldus het rapport.

De meeste gevallen van ondervoeding komen voor in Sub-Saharisch Afrika en Zuid-Azië. In 29 landen is het aantal gevallen van ondervoeding "extreem alarmerend" of "alarmerend". De situatie is het meest onrustwekkend in Congo, Burundi, Tsjaad en Eritrea.

In Congo steeg het aantal gevallen van ondervoeding met meer dan 65 procent. "De conflicten van eind jaren 90 hebben voor de ineenstorting van de economie gezorgd, de bevolking trok massaal op de vlucht, en er ontstond een chronisch tekort aan voedsel in Congo, zo luidt het in het rapport.

Levenslange schade

Kinderen onder de twee jaar lopen het grootste risico. Ondervoeding in dit stadium tast de fysieke en mentale ontwikkeling van het kind aan en de effecten zijn meestal onomkeerbaar waardoor het kind een levenslange schade oploopt.
De auteurs van het rapport menen dan ook dat het verbeteren van de voeding bij kinderen van cruciaal belang is voor het inperken van de honger op wereldschaal.

De Global Hunger Index wordt opgesteld door het Internationaal Instituut voor Onderzoek naar Voedselbeleid.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties definieert honger als de inname van minder dan 1.800 kilocalorieën per dag. Dat is het minimum dat nodig is om een gezond en productief leven te kunnen leiden.


Lees meer over:

Onze partners